Denník N

SNS a Most-Híd tlačia Smer do verejnej voľby ústavných sudcov

Koaliční lídri. Foto N – Tomáš Benedikovič
Koaliční lídri. Foto N – Tomáš Benedikovič

Po tom, ako zlyhali koaličné dohody pri voľbe ústavných sudcov, Andrej Danko aj Béla Bugár žiadajú verejnú voľbu, nech sa vie, kto dohody nedodržiava.

Tajná voľba pri kandidátoch na ústavných sudcov sa koaličným stranám vypomsťuje. Spätne nevedia odkontrolovať, kto z nich porušil dohody. Každá strana tvrdí, že jej poslanci volili piatich dohodnutých kandidátov. Lenže výsledok jasne ukazuje, že to nie je pravda.

To, že dohody Smeru, SNS a Mosta-Híd v koalícii neplatia, už pomenúvajú Andrej Danko aj Béla Bugár. Len nehovoria, kto je vinníkom.

Obaja už vidia len jediné riešenie situácie – v septembri by sa mali kandidáti na ústavných sudcov voliť verejne.

Predseda Smeru Robert Fico sa zatiaľ k voľbe verejne nevyjadril. V stredu mal vystúpiť pred novinármi a oznámiť ďalší schválený zákon zo sociálneho balíčka. No ani po hodine čakania sa neukázal. Napokon prišiel postoj Smeru vysvetľovať hovorca Ján Mažgút.

„Žiaľ, predseda nemohol z určitých dôvodov prísť. Dostal totiž informáciu, ktorú musel riešiť,“ hovoril tajomne Mažgút. Tá informácia sa podľa neho týkala toho, že nejaká slovenská IT spoločnosť je napojená na americkú CIA.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Voľba ústavných sudcov

Slovensko

Teraz najčítanejšie