Denník N

Zabehol 145 kilometrov a telo stále vládalo. Príliš sa podceňujeme, hovorí dizajnér Ján Šicko

Ján Šicko. Foto N - Tomáš Benedikovič
Ján Šicko. Foto N – Tomáš Benedikovič

Doteraz bežal najdlhšie trasy okolo päťdesiat kilometrov, pred necelým mesiacom odbehol beh Štefánik trail. „Je absurdné, ako sme uverili tomu, že máme osem hodín každý deň sedieť za počítačom,“ hovorí o svojej skúsenosti JÁN ŠICKO.

V rozhovore sa dočítate aj to:

  • ako sa na beh pripravoval
  • čo mu psychicky pomohlo zvládnuť trasu dlhú ako niekoľko maratónov
  • či si umenie so športom neodporuje
  • čo taký dlhý beh urobí s egom človeka

V čase, keď sa rozprávame, ubehli dva dni od momentu, keď ste po 26 hodinách dobehli z Mohyly pod Bradlom k soche Štefánika pri Dunaji. Provokačná otázka: zabehli ste si už odvtedy?

Nie, nemal som chuť, ale paradoxne sa cítim veľmi dobre. To som nečakal. Takúto dlhú trasu som nikdy doteraz nezabehol a myslel som si, že keď to odbehnem, tak sa celý rozpadnem, a potom sa budem mesiac dávať dokopy. Prvý deň bol naozaj zlý, ale hneď druhý som bol priam v šoku z toho, že som vstal a nemusel som sa už ničoho ani pridržiavať.

Takže žiadna bolesť?

To by som nepovedal. Úplne najhoršie to bolo asi po dvadsiatich minútach v cieli. To som mal chuť odrezať si nohy, ale to najmä preto, lebo som prepálil záver, nechal som sa uniesť adrenalínom a išiel som za hranu. Prvý deň som mal opuchnuté šľachy, ale potom to bola už len mierna svalovica ako po trochu náročnejšom tréningu.

Kedy vám vôbec prvýkrát napadlo zabehnúť tento 145-kilometrový beh?

Myslím, že to bola moja manželka Danka, ktorá to vyslovila nahlas ako prvá – ‚Ty raz pôjdeš toho Štefánika‘. Buď to bolo proroctvo, alebo mi to týmto sama vnukla. Nech to bolo akokoľvek, z mojej strany to bola predovšetkým zvedavosť. Chcel som vedieť, čo to znamená ísť za hranice a či tam nejaké vôbec sú.

Nenapadlo vám, či to vôbec dokážete?

To ani nie, to bolo u mňa až sekundárne. Vedel som, že ak na to nebudem mať, tak jednoducho skončím. Oveľa viac ma však zaujímalo, čo takýto beh môže spraviť s človekom – s jeho telom a s hlavou.

Na čo ste prišli?

Prišiel som na to, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Behanie

Rozhovory

Kultúra, Šport a pohyb, Zdravie

Teraz najčítanejšie