Denník N

Šatan je novým prezidentom hokejového zväzu, vo vedení sú aj Handzuš, Pálffy a Stümpel

Nový prezident SZĽH Miroslav Šatan s Martinom Kohútom, bývalým prezidentom a novým členom Výkonného výboru SZĽH. Foto - TASR
Nový prezident SZĽH Miroslav Šatan s Martinom Kohútom, bývalým prezidentom a novým členom Výkonného výboru SZĽH. Foto – TASR

Novým prezidentom Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) sa stal Miroslav Šatan. Na volebnom kongrese porazil Jaromíra Šmátralu. Tretí kandidát Dárius Rusnák krátko pred voľbami odstúpil.

Šatan dostal 229 hlasov delegátov, Šmátrala 99. Šatan získal 70 percent hlasov.

Zvolili aj nových členov Výkonného výboru: Michala Handzuša, Martina Kohúta, Ľudovíta Jurinyiho, Ladislava Grossa, Miroslava Lipovského, Marcela Ozimáka, Jozefa Stümpela a Žigmunda Pálffyho. Členov VV je automaticky aj Šatan.

Kapitán majstrov sveta z roku 2002 Šatan posledné dva roky pôsobil ako generálny manažér reprezentácií. Na post trénera seniorov dotiahol Craiga Ramsayho.

Pred voľbami ho podporil doterajší prezident zväzu Martin Kohút. Šatan by mal byť pokračovateľom zmien, ktoré sa začali po príchode Kohúta, kandidáta generácie majstrov sveta.

Jedným zo Šatanových cieľov je vybudovanie siete regionálnych hokejových akadémií, v ktorých by sa dbalo nielen na výchovu hokejistov, ale aj ich zaradenie do života po hokejovej kariére.

„Rodičia nedôverujú systému výchovy, deti preto od veku 15 rokov utekajú do zahraničia,“ povedal krátko pred voľbou delegátom SZĽH.

Šatan chce, aby bol hokej finančne nenáročný šport. „Pre rodičov detí do 10 rokov by bolo najlepšie, keby bol zadarmo,“ povedal.

Šatan pôvodne kandidoval aj na post člena Výkonného výboru SZĽH, no krátko pred voľbou sa vzdal v prospech Michala Handzuša, Martina Cibáka a Richarda Pavlikovského. „Ak bude Jaromír Šmátrala zvolený za prezidenta, tak v slovenskom hokeji skončím,“ povedal.

Šatanovi sa nepáčilo, ako chcel Šmátrala v prípade víťazstva rozdať peniaze za organizovanie MS.

„Štyri milióny zo zisku z majstrovstiev sveta by som rozdelil medzi kluby,“ povedal Šmátrala. Celkový zisk z uplynulých MS je 7,5 milióna eur pred zdanením, informoval v úvode Kongresu Igor Nemeček, šéf organizačného výboru.

„Jeho program ma doslova vyľakal,“ povedal Šatan. „Takto by

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kongres SZĽH

Slovensko, Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie