Denník N

Nakreslili mapu herní, záložní a nebankoviek v Bratislave: sú takmer všade

Sú ich desiatky a nepríjemne blízko pri sebe. Nebankovky a záložne akoby vykročili za hazardnými hráčmi. Bratislava spisuje proti herniam petíciu.

Herne vytlačili z Viedne a Brna, tak sa tlačia do Bratislavy. Podpíšte proti nim petíciu, burcuje občiansky aktivista Matúš Čupka, ktorý so Zelenou hliadkou na vlastnú päsť upratuje hlavné mesto.

Primátor a starostovia Bratislavy pred týždňom spustili petíciu za zákaz hazardu v meste. Je na to treba 120-tisíc podpisov, získavajú ich na magistráte a radniciach a na rôznych spoločenských podujatiach.

Mapa, ktorú zostavil Ivor Švihran, ukazuje, že najmä v širšom centre sú herne takmer na každom kroku. A pri nich sú často záložne alebo nebankovky, odkiaľ môžu hazardní hráči brať peniaze.

Mapa hazardu: kocky sú herne, eurá nebankovky a domčeky záložne

Švihran robí vlastivedné prechádzky po Bratislave podľa mapy M_P_BA, teda mapy pekných miest a dobrých vecí.

Autor mapy hovorí, že záložne boli v Bratislave rozšírené najmä na začiatku deväťdesiatych rokov a potom sa strácali. Teraz sa podľa neho s herňami opäť vracajú a s nimi silnejú aj nebankovky.

„Záložne som tam dal, lebo ich nárast úzko súvisí s nárastom počtu herní,“ vysvetľuje Švihran. „Pochádzam zo štvrte, kde je s herňami veľký problém a poznám gamblerov, čo vynášajú veci z domov do záložní, aby si mohli zahrať. Pred asi desiatimi rokmi som sa čudoval, prečo bol v upadajúcej Budapešti najčastejšou obchodnou prevádzkou ´Zálogház´, dnes už tomu rozumiem. Videli ste záložňu vo Viedni? Pár podobných inštitúcií tam je, ale ani zďaleka toľko ako v Bratislave.“

Mapa herní ešte nie je úplná, postupne ju dopĺňajú. Jedna z herní sa napríklad maskovala ako športbar. Autor mapy ľudí vyzýva, aby mu hlásili herne, ktoré na mape ešte nie sú. Tipy môžete posielať na email spaziergaenge@mpba.sk s predmetom Herne v Bratislave.

Nahlasovať môžete aj automaty v krčmách. Matúš Čupka hovorí, že tie môžu byť ešte nebezpečnejšie. „Ideš na pivo, raz to skúsiš, a už si tam,“ hovorí.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie