Denník N

Zákon, ktorý znevýhodní nové strany, schválili za deň. Podporili ho aj kollárovci a kotlebovci

Koalícia na čele s Ficom, Dankom a Bugárom mení pravidlá krátko pred voľbami, dotkne sa to aj strany Andreja Kisku. foto – tasr
Koalícia na čele s Ficom, Dankom a Bugárom mení pravidlá krátko pred voľbami, dotkne sa to aj strany Andreja Kisku. foto – tasr

Schvaľovanie zákonov trvá bežne niekoľko mesiacov. Nové podmienky pre politické strany a kampane však poslanci schválili za niečo viac ako deň.

V stredu ráno skupina poslancov na čele so SNS predložila návrh, ktorý mení podmienky pre financovanie politických strán. Vo štvrtok predpoludním ho už schválili.

Novela je nastavená tak, že môže znevýhodniť novovznikajúce strany.

Nové strany boli úspešné v posledných dvoch voľbách – koalícia PS/Spolu vyhrala eurovoľby a kandidátka Progresívneho Slovenska Zuzana Čaputová prezidentské voľby.

Zákon podporilo 94 z 134 poslancov, hlasovali zaň strany vládnej koalície a s nimi aj Sme rodina a ĽSNS.

V stredu ukázali, vo štvrtok schválili

Najskôr v stredu poobede poslanci schválili návrh vlády na expresné prerokovanie zákona. Vláda v tom momente rokovala v Michalovciach. Úrad vlády tvrdí, že sa obsahom zákona nezaoberali a len vyhoveli, aby mohli zákon schváliť rýchlejšie.

Schvaľovanie samotného zákona bolo potom expresné, trvalo zhruba deň. Ešte v stredu podvečer o ňom poslanci rokovali v prvom čítaní, vo štvrtok ráno zasadol výbor pre verejnú správu, ktorý trval desať minút, a nakoniec ho ešte dopoludnia poslanci definitívne schválili.

Zákon má začať platiť hneď po prijatí, to znamená, že už aj pre volebnú kampaň do parlamentných volieb v marci 2020. Ak by prezidentka Čaputová zmenu odmietla podpísať, jej veto bude môcť parlament prelamovať najskôr v septembri, v lete už poslanci nerokujú.

O návrhu sa pritom nediskutovalo, prvýkrát ho avizoval predseda SNS Andrej Danko v sobotu po sneme jeho strany. Poslanci ho predložili do Národnej rady v stredu ráno.

Kollárovci návrh ešte sprísnili

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Voľby 2020

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie