Denník N

U nás sa pri voľbách ani nesčítavajú hlasy, rozpráva bieloruský analytik

Foto - TASR/AP
Foto – TASR/AP

„Lukašenko na Slovensko aj tak nepríde,“ hovorí bieloruský mediálny expert Laksiej Lavončyk.

Kedy mali naposledy v Bielorusku slobodné voľby a či Andrej Danko chápe Lukašenka správne, sme sa pýtali mediálneho analytika Laksieja Lavončyka, ktorý žije v Minsku.

Je Lukašenko pre Západ už prijateľný partner? 

Lukašenko je stále na Západe persona non grata, keďže zmeny, ktoré nastali v Bielorusku od zrušenia sankcií, sú len kozmetické. Nemáme síce také masívne vizuálne represie, ako napríklad v roku 2011 či 2017, keď stovky ľudí skončili vo väzení, a novinárov nezatvárajú, ale prudko stúpa napríklad množstvo pokút voči médiám. Lukašenka z času na čas pozvú aj na Západ, sám sa však cestovaniu skôr vyhýba. Radšej za seba posiela šéfa diplomacie. A keď cestuje, tak hlavne smerom na východ. Naposledy dostal pozvánku začiatkom tohto roka, ale neprijal ju. Väčšinou chodí do Ruska a západní lídri sa nám skôr vyhýbajú. Spravidla k nám chodia Rusi, Ukrajinci a Číňania.

A keď príde niekto zo Západu, otvorí tému ľudských práv? 

Ktokoľvek príde zo Západu, otvorí otázku ľudských práv, je to povinnosť. Samozrejme, neplatí to pre čínske alebo ruské delegácie. Bývalý ukrajinský prezident Petro Porošenko sa tomu tiež vyhol, ale bol v špeciálnej situácii a nemohol si to dovoliť – spolieha sa

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie