Denník N

Bitcoin sa šplhá nahor. Odborníci radia, či je čas naskočiť alebo utiecť

Bitcoin
Bitcoin

Aj keď kryptomeny nie sú na trhu žiadna novinka, stále je to téma, pri ktorej sa odborníci stretávajú v extrémnych názoroch. Po vlaňajšom prepade sa v poslednom čase bitcoin vezie na výraznej rastovej vlne.

Či je to dôvod dôverovať mu a vložiť doň peniaze alebo naopak, radia predseda predstavenstva European Investment Centre Roman Scherhaufer a analytik INESSu Juraj Karpiš.

Pýtali sme sa ich aj na to, či je podľa nich súčasný rast bitcoinu bublina, aký by mohla mať na bitcoin vplyv nová kryptomena Facebooku, a či sa do kryptomien oplatí investovať aj ľuďom s menšími úsporami.

1.  Je aktuálne zhodnocovanie bitcoinu dôvodom veriť mu viac, alebo je to len ďalšia bublina?

Roman Scherhaufer: Stále platí ekonomické pravidlo – hodnotu majú iba tovary a služby. A virtuálne meny nie sú ani tovary, ani služby. Nie sú ani ničí záväzok, nie sú ničím kryté. Preto ide iba o „prázdny papier“,  ktorý nemá žiadnu hodnotu. Je jedno, či sa obchoduje za 100 alebo 100-tisíc dolárov. Skutočná ekonomicky zdôvodniteľná, čiže fundamentálna hodnota je nula. Trh nakoniec bude smerovať k tejto hodnote bez ohľadu na to, či to bude trvať rok alebo sto rokov. O bublinách hovoríme vtedy, keď sa cena určitého aktíva neprimerane vzďaľuje od jej fundamentálnej hodnoty. Takže v prípade virtuálnych mien je to tak vždy, nie iba pri prílišnom náraste ceny, ktorý vidíme v posledných dňoch.

Juraj Karpiš: Každým ďalším rokom, ktorý bitcoin prežije, rastie pravdepodobnosť, že tu s nami ostane a zmení finančný svet.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie