Denník N

Slovenská lekárka rekonštruuje tváre africkým deťom: Podobné podmienky mali v koncentrákoch

Lekárka bez hraníc Kristína Ožvoldová. Foto - archív K. O.
Lekárka bez hraníc Kristína Ožvoldová. Foto – archív K. O.

So znetvorením tváre sa pacient ťažko vyrovnáva a pre jeho rodinu je to spoločenským prekliatím. Dieťa často skrývajú pred svetom, zatvárajú ho doma, nenechajú ho chodiť do školy, nepúšťajú ho k iným ľuďom, vraví slovenská lekárka.

Anestéziologička Kristína Ožvoldová sa s detským utrpením denne stretáva v bratislavskom Národnom ústave detských chorôb. Ale ani to ju vopred nepripravilo na nepriateľa, s ktorým bojovala počas misie Lekárov bez hraníc – na zákernú a smrtiacu chorobu nóma, ktorá svojim obetiam zaživa pojedá tváre.

Napriek tomu sa Kristína Ožvoldová do Nigérie vrátila hneď dvakrát a dosť možno nie naposledy. Nóma je tvrdý protivník; väčšinu chorých bez milosti zabije a tých, ktorí vyviaznu, zanechá v bolestiach a znetvorených.

Lekári bez hraníc sa jej aj tak snažia čeliť a v špecializovanej nemocnici v nigérijskom meste Sokoto pomáhajú zachráneným vrátiť to, čo im choroba zobrala. Tvár, vieru v seba samého, dôstojnosť. A normálny život.

Názov choroby pochádza z gréckeho slova „nome“, ktoré znamená „kŕmiť sa“, „požierať“, vysvetľuje Ožvoldová v rozhovore pre český Deník N.

Čím presne sa taká nenásytná choroba živí?

Začína od tkanív, ktoré má chorý v ústach, a pokračuje ďalej: ničí ďasná, pery, líca, nos, kosti, oči. Keď ju nezastavíme, nič jej nestojí v ceste a šíri sa stále ďalej.

Začína sa to nenápadne: krvácajú ďasná, pobolieva v ústach. Prvotné ťažkosti nie sú veľmi špecifické a ľahko sa zamenia za niečo menej vážne. Lenže nóma je smrtiaca a postupuje veľmi rýchlo. Stačí pár dní, aby sa drobný zápal premenil na vred a ten potom v otvorenú ranu, keď sa vám choroba „prehryzie“ až na povrch tváre.

Nóma deťom doslova požiera tvár. Ak sa včas nezastaví, infekcia sa rozšíri po tele a chorého zabije sepsa.

Prečo práve deťom? Vari dospelých nóma nenapadá?

V drvivej väčšine skutočne ochorejú deti, najčastejšie malé, povedzme do piatich-šiestich rokov. Nóma prepuká u ľudí, ktorí žijú v naozaj veľmi biednych a nezdravých podmienkach. Na jej vzniku sa podieľajú baktérie, ktoré máme v ústach všetci vrátane nás

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet, Zdravie

Teraz najčítanejšie