Denník N

Veda k vode: Ako zlá vláda vplýva na duševné zdravie budúcich generácií

Ilustrácia – Fedor Pichanič
Ilustrácia – Fedor Pichanič

Pobyt v prírode v dospelosti znižuje náchylnosť na depresie. A keď nám tie lesy vyrúbu? Tak budeme chodiť do divadla. Vedci totiž zistili, že aj spoločenské vyžitie má blahodarný vplyv na zdravie.

Autor je imunológ, pôsobí v Slovenskej akadémii vied

S objavom teórie relativity a kvantovej mechaniky sa skončili časy Vernových románov. Dnes už niet vedcov amatérov, ktorí by s tými profesionálnymi akademikmi zvládli viesť dišputy.

Dokonca už ani samotní vedci medzi sebou nedokážu rovnocenne debatovať. Tak veľmi je každý z nich ponorený do svojej špecifickej tematiky. Vedecké články majú desiatky až stovky spoluautorov, z ktorých väčšina si ten článok celý nikdy neprečíta. Prispejú svojím odborným odsekom, ktorému nik iný zo spoluautorov nerozumie, a hotovo.

Bežní ľudia ešte pochopia, že astronómom sa podarilo odfotografovať čiernu dieru, ale ako to spravili, je im záhadou. Azda rozumejú tomu, čo je gén, ale princípy techniky CRISP-CAS, ktorú dnes molekulárni genetici používajú na úpravu genetických porúch, im unikajú.

Vedia si predstaviť, že existujú atómy a v nich protóny, elektróny, neutróny, tí s väčšou fantáziou si dokážu predstaviť aj kvarky, ale ako jadroví fyzici tie častice reálne pozorujú v urýchľovačoch a čo to vlastne urýchľovač je, tušia len máloktorí.

Okolo pníka a hrať Monopoly

Je to podobné ako v modernej klasickej hudbe. Preč sú časy, keď aj hudobne nepodkutý ľud chodil do divadiel na súdobé opusy, pri ktorých si dokonca dovolil hlasno vyjadriť svoj názor. Veď kto si po objave

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Veda

Teraz najčítanejšie