Denník N

Mladý pár na invalidných vozíkoch má späť svoje peniaze. Ľudia im vyzbierali 60-tisíc eur

Natália a Martin. Foto - archív Natálie Turčinovej
Natália a Martin. Foto – archív Natálie Turčinovej

Po zverejnení príbehu, v ktorom stratili peniaze na byt, prišla obrovská vlna solidarity.

„Neuveriteľné, čo sa deje,“ opakuje dojato každý deň do telefónu Natália Turčinová. Po tom, čo sme v Denníku N zverejnili článok o tom, ako dvaja mladí ľudia so svalovou dystrofiou definitívne prišli o peniaze, za ktoré si chceli kúpiť vlastný byt, pričom sme na Facebooku zverejnili aj prosbu o pomoc, spustila sa lavína solidarity.

Dnes sa dá povedať, že vďaka pomoci ľudí je mladý pár z najhoršieho vonku. Verejnosť dokázala za necelé tri dni vyzbierať desaťtisíce.

„Stále to v sebe spracúvame. Nedochádza nám, že peniaze máme naspäť, že táto hrozná životná etapa má svoj koniec. Stále existujú dobrí ľudia, je ich veľmi veľa. Je však hrozné, že zlodejov tu musia suplovať obyčajní ľudia, ktorí sa nám skladali zo svojich dôchodkov, materských príspevkov, platov,“ ďakuje Natália.

Ako sa to stalo

Natália s partnerom Martinom Rybarčákom si chceli kúpiť vlastný byt. Realitná maklérka im však dala podpísať zmluvu, hoci si na katastri neoverila, že majiteľom predávaného bytu v novostavbe je ktosi iný.

Zdravotne ťažko postihnutých klientov neupozornila ani na neštandardnú výšku zálohy (80-tisíc z celkovej ceny 147-tisíc eur). Tá šla priamo na účet developera, a nie do notárskej úschovy či na vinkulovaný účet v banke, aby bola v bezpečí až do konca transakcie.

Investor stavby zmizol aj s peniazmi. Noví záujemcovia o dokončenie bytového komplexu, ktorí nakoniec od projektu tiež odstúpili, páru vrátili aspoň 30-tisíc eur. Stále však zostávala strata 50-tisíc eur. Polícia vyšetrovanie prerušila s tým, že sa nikomu nepodarilo preukázať úmysel podvodu, hoci podobne okradnutých bolo ďalších 24 záujemcov o byty a celková škoda sa vyšplhala na 1,8 milióna eur.

Mladému páru peniaze požičala Martinova mama, ktorá predala svoj byt v snahe pomôcť deťom. Výsledok? Napätie vo vzťahu medzi párom a mamou, aj medzi sebou navzájom, hádky a beznádej. Obaja mladí ľudia museli začať chodiť na terapiu a brať antidepresíva.

Dnes už majú lepšiu náladu, obaja si viackrát poplakali od šťastia. Natália: „Hneď po zverejnení článku a po tom, čo ste poprosili ľudí, aby nám pomohli, sa informácia o nás rýchlo šírila, zdieľali to tisícky ľudí. Takú šialenú odozvu sme nečakali. Potom to zazdieľala aj stránka Zomri a vznikla doslova vlna.“

Článok vyšiel v utorok 25. júna tesne pred piatou poobede a už v ten deň večer bolo na účte páru 7-tisíc eur. Na druhý deň sa suma vyšplhala na 30-tisíc, v tretí na 55-tisíc a dnes v piatok o deviatej ráno bolo na účte 60-tisíc eur, pričom prichádzajú ďalšie.

Ako ďalej

Natália pripomína, že mnohí prispeli aj vyššími sumami, obrovské množstvo ľudí sa však vyskladalo po troch, piatich či desiatich eurách. „Sami majú málo a aj tak nám pomohli. Netušíme, ako všetkým poďakovať. Z celého srdca ďakujeme každému prispievateľovi, Denníku N, že o našom prípade vždy korektne informoval, aj stránke Zomri a všetkým, ktorí náš príbeh zdieľali a upozornili tak na neprávosť, ktorá sa tu udiala.“

Páru prichádzalo aj množstvo súkromných povzbudivých správ, e-mailov, esemesiek. „Písali nám, že sú s nami, že máme veriť v dobro ľudí, že nemáme pre pár zlodejov zanevrieť na všetkých. Bolo to neskutočné. Po troch rokoch smútku a boja môžeme za všetkým urobiť hrubú čiaru a opäť sa tešiť zo života.“

Čo urobia s peniazmi? V prvom rade splatia pôžičku, ktorú si museli vziať, aby vôbec mohli bojovať o svoje peniaze, a tiež pôžičku, z ktorej rekonštruovali nájomný byt, ktorý im v zlej situácii poskytla mestská časť Ružinov. „Potrebujeme totiž bezbariérový,“ vraví Natália. Zvyšok peňazí zrejme vrátia mame.

Vlastný byt si zatiaľ neplánujú kúpiť. „Nemáme teraz odvahu do toho ísť, bojíme sa, že by nás zase niekto okradol. Možno raz zmeníme názor, ale teraz naozaj nie.“

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie