Denník N

Ako poraziť Fica? Tak ako SDK porazilo Mečiara

Cesta k porážke Fica vedie cez vznik pravicovej koalície, ktorá spojením síl ešte pred voľbami vytvorí blok.

Autor je poslanec SDKÚ

Slovensko sa mení k horšiemu. Pod vládou Roberta Fica upadá.

Prepadáme sa v rebríčkoch konkurencieschopnosti, zhoršuje sa kvalita podnikateľského prostredia, rastie daňové a odvodové zaťaženie.

Korupcia prekvitá na všetkých úrovniach tak, ako nikdy predtým. Kauzy obrovských rozmerov, ktoré síce boli vždy typické pre obdobie vládnutia Roberta Fica, prekračujú všetky rozmery.

Dlho sa ich darilo maskovať a skrývať, posledné mesiace však takmer denne prinášajú nové a nové odhalenia, ktoré svedčia o tom, že vládnutie pod vedením Roberta Fica znamená takmer inštitucionalizáciu korupcie a klientelizmu, ktorá sa stáva systémom a spôsobom vládnutia. Dôvodom prečo strana Smer chce vládnuť.

Hlavným motívom vládnutia Ficovej vlády sa stalo využitie politickej moci na zabezpečenie pohodlného prístupu k verejným financiám, ktoré sú následne využívané na obohatenie jednotlivcov a skupín cez spleť korupčných schém, povinných provízií, daňových podvodov, vykrádanie eurofondov, predražených verejných obstarávaní, všetko realizované cez politických nominantov Smeru, ktorí obsadili všetky výkonné ale aj kontrolné pozície v štáte.

Okrem prezidentského úradu. To jediné Ficovi nevyšlo.

Demokracia sa vďaka tomu stáva čoraz viac formálnou fasádou, ktorá zakrýva rabovanie a zneužívanie moci.

Z liberálnej demokracie, kde moc je kontrolovaná nezávislými kontrolnými inštituciami, čo je typické pre západné demokracie, sa mení pod vedením Smeru na demokraciu ovládanú oligarchami, bez kontrolných mechanizmov, ktoré majú znemožniť zneužitie politickej moci.

Demokracia a spoločnosť na Slovensku sa tak vďaka Robertovi Ficovi posúva východným smerom. Túto cestu lemujú kauzy ako Váhostav, Lemikon, cyperské palivové karty, vykrádanie eurofondov, predražené CTčká a globálne tunelovanie zdravotníctva, predražovanie všetkého, čo sa obstaráva vo verejnom sektore, a mnohé ďalšie.

Potom sa hodia ľudu omrvinky v podobe sociálnych balíčkov, na zalepenie očí a nakúpenie hlasov.

Dá sa tento trend nastolený vládou Smeru zvrátiť a zastaviť? Aj keď sa to mnohým nezdá, som presvedčený, že áno.

Tak, ako sa podarilo zastaviť Mečiara v roku 1998. Je na to však nevyhnutný vznik silnej protiváhy, alternatívy pre voličov. Tou alternatívou nie sú strany s preferenčnou podporou v rozmedzí 6 až 9 %. Pravicová opozícia ale žiaľ v takom stave je.

Na porazenie Mečiara bolo potrebné, aby vznikla Slovenská demokratická koalícia (SDK), v ktorej sa spojili vtedajšie pravicové strany.

Cesta k porážke Fica je tá istá. Vedie cez vznik pravicovej koalície, ktorá spojením síl ešte pred voľbami vytvorí blok, ktorý dokáže Roberta Fica poraziť.

Nie všetky strany na pravo od stredu o tom uvažujú. Stále je silne zastúpená predstava o boji o voliča medzi pravicovými stranami a cieľom je prehúpnuť sa cez 5 % hranicu, aby sa potom daná strana uchádzala o miesto v povolebnej koalícii. A nevylučuje sa ani Smer, ako koaličný partner.

Ale ak sa predvolebný blok vytvorí aj z menších pravicových strán, mám na mysli predovšetkým OĽANO, SaS, NOV-u a demokratickú skupinu v SDKÚ-DS, podľa posledných prieskumov by na štarte mali podporu 15 – 16%. Vo voľbách, pri dobrej a razantnej komunikácii a kampani vyše 20 %.

Toto je cesta pre víťazstvo vo voľbách, pre vrátenie Slovenska na cestu rastu a zlepšovania života všetkých jeho občanov.

Potrebujeme len vôľu začať po tejto ceste kráčať.

Ak po nej vykročíme Robert Fico utrpí ďalšiu porážku. Tak ako ju utrpel v prezidentských voľbách, napriek tomu, že bol veľmi dlho favorizovaný na víťazstvo.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie