Denník N

Tri roky sme čakali, kedy ECB začne dvíhať úroky. Nakoniec sa zrejme stane opak

V septembri možno klesne základná úroková sadzba ECB na – 0,5 %, tvrdí prieskum Bloombergu medzi analytikmi.

Stal sa opak toho, čo sa čakalo. Ešte pred niekoľkými týždňami dominovalo očakávanie, že budúci rok by sa, naopak, mohlo začať s postupným sprísňovaním menovej politiky ECB vrátane zvyšovania základných úrokových sadzieb, teraz sa znova hovorí o poklese.

Koniec mnohoročného status quo. Ku zmene v prognózach došlo po prvý raz od začiatku roku 2016. Podľa prieskumu z tohto týždňa sa očakáva, že už v júli (25. 7.) by ECB mohla signalizovať pripravenosť znížiť svoju depozitnú úrokovú sadzbu, ktorá je už teraz v negatívnom teritóriu (- 0,4 %).

Dôsledok zlých makrospráv. Podobne ako v prípade amerického Fedu sa teda už po letnom zhodnotení vývoja doterajších makroukazovateľov (IFO, podnikateľská dôvera atď.) očakáva, že napriek nezmeneným kľúčovým sadzbám ECB zo sprievodného vyhlásenia vypustí doterajšie vyhlásenie o tom, že eurové „úroky ostanú na súčasnej úrovni aspoň do prvého polroka 2020.“

Opäť znižovanie? Po tomto pootvorení dvier pre zmenu v nastavení menovej politiky ekonómovia oslovení agentúrou Bloomberg očakávajú, že už v septembri by ECB mohla pristúpiť k ďalšiemu zníženiu svojej kľúčovej depozitnej úrokovej sadzby o 10 bázických bodov na – 0,5 % (mínus pol percentuálneho bodu). Očakávanie zníženia o 0,10 % je už započítané aj v cenách úrokových derivátov.

Čo je to kľúčová depozitná sadzba ECB a prečo na nej záleží? Depozitná sadzba je úrok,

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie