Denník N

Autor knihy o kritickom myslení: Racionalita je dnes preceňovaná

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

V rozhovore s Jánom Markošom, autorom knihy Sila rozumu v bláznivej dobe, sa dočítate:

  • či Zomri prekračuje hranice,
  • čo robiť, keď sedíte v kupé s kotlebovcom,
  • prečo lži politikom neškodia,
  • ako sa klame číslami.

Podtitul vašej knihy znie Manuál kritického myslenia. Bolo vaším zámerom pomôcť ľuďom lepšie rozumieť svetu okolo seba?

Určite, myslím, že to je aj dlhodobý zámer edície kníh Denníka N. Vyšla v nej aj kniha Pravda a lož na Facebooku, ktorá má síce užšie, ale veľmi podobné zameranie.

Komu je určený váš manuál?

Keď som ho písal, mal som na mysli hlavne mladých ľudí, vysokoškolákov, stredoškolákov, bol by som rád, keby sa používal na školách, ale pokojne po ňom môžu siahnuť aj staršie ročníky a široká verejnosť.

Ako vznikla idea napísať takúto knižku? Obsahuje veľa citátov zo slovenských médií a internetu – tie vás vyprovokovali ju napísať, alebo ste mali vopred hotovú predstavu o knihe a tú ste dopĺňali príkladmi zo slovenskej reality?

Hlavný zámer knihy bol napísať manuál kritického myslenia vložený do slovenského kontextu. Existuje relatívne veľa zahraničných kníh o kritickom myslení, ktoré by sa dali preložiť. Ale bolo by škoda nevyužiť možnosť baviť sa o chybách v argumentácii a citovať pritom Roberta Fica, Roberta Kaliňáka či iného politika, alebo nepoužiť ako príklad reklamu, ktorú si ľudia pamätajú. Konkrétne príklady zo slovenskej reality len umocňujú, aká dôležitá je téma knižky.

Pri zbere dát som využíval, že internet má dobrú pamäť, a aj ja mám celkom dobrú pamäť. Pri písaní som si spomínal a vyhľadával na internete.

Kniha je rozdelená do piatich častí. V tej prvej v úvode hovoríte o dehumanizácii a prekvapivo ako príklad dávate aj ukážku zo satirickej stránky Zomri. Kde sú pre vás hranice toho, čo sa napríklad na humoristickej stránke môže?

Určite je pre mňa dôležité, aby prekračovanie hraníc bolo účelné. Aby satira prinášala benefit, ktorý je väčší než strata, ktorú prináša prekročením obvyklých pravidiel. Ale myslím si, že sú hranice, ktoré by sa vôbec prekračovať nemali.

Ani v humore?

Nehovoríme o zakazovaní zákonom. Poďme do konkrétneho príkladu. Jeden z obrázkov zo Zomri, ktoré citujem, je

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hoaxy a propaganda

Rozhovory

Slovensko, Veda

Teraz najčítanejšie