Denník N

Prečo znie Putin ako prívrženec alt-right, i keď ním nie je

Foto - TASR/AP
Foto – TASR/AP

Ruský prezident povedal, že liberalizmus je prekonaný. Jeho signalizovanie antiliberálnych postojov je súčasťou snahy zničiť súčasný svetový poriadok.

Autor je komentátor Bloomberg Opinion

Tvrdenie ruského prezidenta Vladimira Putina, že liberálne idey zastarali, nie je ani tak vyjadrením jeho hlbokého presvedčenia, ale skôr taktickým výrokom. Vo svete, pri ktorom Putin verí, že je rozbitý a neukotvený, hľadá transakčné vzťahy s ľuďmi, ktorí zastávajú podobné názory.

Proti prisťahovalectvu a odmietnutiu hodnôt

V rozhovore, ktorý denníku Financial Times poskytol pred samitom G20 v japonskej Osake, Putin namietal proti dvom aspektom toho, čo volá liberalizmus: proti podpore imigrácie a odmietnutiu rigidných tradičných hodnôt.

Ruský prezident opísal laxnú prisťahovaleckú politiku nemeckej kancelárky Angely Merkelovej ako „veľkú chybu“ a povedal, že americký prezident Donald Trump má pravdu, keď sa snaží obmedziť prílev migrantov.

„Zabite, olúpte, znásilnite – nestane sa vám nič, pretože ste migrant a vaše práva treba chrániť,“ povedal Putin podľa prepisu rozhovoru, ktorý zverejnil Kremeľ. „Aké práva?“ spýtal sa. „Keď porušíte zákon, musíte byť potrestaní.“

Čo sa týka tradičných hodnôt, Putin trval na tom, že nie je žiadny homofób, a potom dodal: „Sú vymyslené, neviem, máme tu už päť či šesť genderov. Ani ich nedokážem vymenovať, neviem, o čom to je. Nech sú všetci šťastní, nemám proti nim nič. Ale nemali by sme zabúdať na kultúru, na tradície, na tradičné základy rodín, v ktorých žijú milióny ľudí.“

Takmer príkladný Európan

Putinov kultúrny konzervativizmus je úprimný a konzistentný. V roku 2013 odobril zákon zakazujúci „propagáciu netradičnej sexuálnej orientácie, zameranú na deti“. Lenže tento zákon sa vymáha len slabo a bolo by preháňaním povedať, že homosexuálov v Rusku stíhajú, samozrejme, s výnimkou Čečenska, kde si fundamentalistický moslimský režim užíva svoje silné autonómne postavenie.

Čo sa týka prisťahovalectva, v skutočnosti je Putin liberálnejší ako väčšina európskych lídrov. Konzistentne odoláva volaniu po zavedení vízovej povinnosti pre

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vladimir Putin

Komentáre

Teraz najčítanejšie