Denník N

Keď robili zvuky, hanbil sa za seba. Jeden z najlepších stopérov sveta Koulibaly bojuje proti rasizmu

Foto - TASR/AP
Foto – TASR/AP

„Prečo to robia? Lebo som čierny? Nie je na tomto svete normálne byť čiernym mužom?“ pýta sa stopér a bývalý spoluhráč Mareka Hamšíka z talianskeho SSC Neapol Kalidou Koulibaly vo veľkom rozhovore pre portál The Players’ Tribune.

Koulibaly, aktuálne jeden z najspoľahlivejších stopérov v Európe, sa v posledných mesiacoch stal jedným z najväčších bojovníkov za odstránenie rasizmu z futbalu, hoci do tejto roly sa vôbec nedostal dobrovoľne.

28-ročný rodák z francúzskeho Saint-Dié-des-Vosges (ležiaceho v regióne Lotrinsko) však po viacerých incidentoch z talianskej ligy už nemohol ďalej mlčať.

„Áno, som futbalista. Som čierny futbalista. Ale to nie je všetko, čím som. Som aj moslim. Som Senegalčan. Som Francúz. Som Neapolčan. A som aj otec,“ dodal.

V Taliansku pôsobí od roku 2014, keď ho Neapol kúpil z belgického Genku. Hneď po príchode sa zaradil k najlepším obrancom v lige. Koulibaly sa stal oporou Neapola a už od konca sezóny sa špekuluje, že by mohol prestúpiť aj do väčšieho klubu – spomínal sa záujem napríklad Manchestru United.

Hanbil sa za seba

Koulibaly v rozhovore spomínal, ako sa po prvýkrát stretol s rasizmom v zápase s Laziom Rím, klubom, ktorý má dlhodobo kontroverznú základňu ultras fanúšikov: „Bolo to pred pár sezónami. Vždy, keď som mal loptu, počul som, ako fanúšikovia robia zvuky. Nebol som si istý, či sa mi to iba nezdá. Keď išla lopta mimo hry, spýtal som sa spoluhráčov: ‚Robia to iba pri mne?‘ Zápas pokračoval a uvedomil som si, že robia opičie zvuky vždy, keď som sa dotkol lopty. Je nemožné vedieť, ako sa v takomto momente správať. Už som párkrát aj rozmýšľal, že odídem z ihriska, aby som nejako protestoval, ale potom som si povedal, že to je presne to, čo chcú.“

„Iba hráte hru, ktorú milujete, ako ste už hrali tisíckrát predtým. Cítite sa zranení. Cítite sa urazení. Úprimne, dostanete sa až do bodu, keď sa prakticky hanbíte sami za seba.“

Rozhodca zastavil zápas a pribehol k nemu: „Povedal mi:

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie