Denník N

Vozár: Za výroky, aké mal Harabin, by iného sudcu dávno vyzliekli z talára

Jozef Vozár. Foto: archív JV – Jojo Samek
Jozef Vozár. Foto: archív JV – Jojo Samek

Jozef Vozár bol dvakrát členom súdnej rady. Hovorí, že sudcovia stále vnímajú akúkoľvek zmenu zvonku ako útok na nezávislosť či seba samých.

Prezidentka Zuzana Čaputová pôvodne hovorila o tom, že si vie predstaviť vaše pokračovanie v súdnej rade. Ponúkla vám teda túto možnosť?

Áno.

Prečo ste ju odmietli?

Predovšetkým z pracovných dôvodov, ale aj preto, že už som v súdnej rade druhé funkčné obdobie. Myslím si, že už by ma mohol niekto vystriedať. A okrem toho nie všetko sa mi podarilo presadiť tak, ako som si predstavoval.

Čo sa vám nepodarilo?

Najviac som sklamaný asi z toho, že sa mi nepodarilo vo voľbe presadiť kandidáta na dodatočného sudcu Všeobecného súdu v Luxemburgu. Nemrzí ma to ani tak kvôli mne, ale kvôli Slovensku, pretože sme naozaj mali kandidáta, ktorý bol medzinárodne akceptovaný. A hlavne nepoznám dôvod, prečo sa nám ho nepodarilo v súdnej rade zvoliť ani na štvrtý pokus.

Navrhovali ste profesora Jána Mazáka, bývalého predsedu Ústavného súdu a poradcu exprezidenta. Povedali vám niekedy kolegovia v súdnej rade, čo proti nemu majú?

Ani raz. Akurát keď som sa pred jednou poslednou voľbou neformálne pýtal, či budeme presadzovať niekoho iného, predsedníčka súdnej rady mi povedala, že treba podporiť mladších kandidátov.

Výsledkom je, že už nám poradný výbor Rady EÚ odmietol štyroch kandidátov. Zhodnete sa s ministrom spravodlivosti Gáborom Gálom, že je Slovensko v tejto otázke diskriminované?

Slovensko má dodať akceptovateľného kandidáta, potom nebude diskriminované. Dobre to vyjadril v článku samotný Mazák. Vieme, že poradný výbor posudzuje kandidátov veľmi prísne, no napriek tomu nie sme schopní

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie