Denník N

Ako platiť obyčajným mobilom miesto karty – úvod do Google Pay a Apple Pay pre začiatočníkov

Ilustračné foto – Edenred
Ilustračné foto – Edenred

Ponúkame vysvetlenie, prečo je veľmi praktické platiť mobilom, a návod, ako s tým začať a ako telefón namiesto platobnej karty použiť. Zhrnuli sme najčastejšie otázky, ktoré si položí človek, ktorý zatiaľ využíva smartfón najmä na telefonovanie, esemesky a četovanie.

Prečo môže byť výhodné platiť mobilom namiesto hotovosti alebo karty? 

Ak máte u obchodníka možnosť platiť cez Google Pay alebo Apple Pay, stačí urobiť jeden klik a netreba vôbec vyťahovať platobnú kartu a naťukávať čísla, len zapnutý mobil jednoducho priložíte k terminálu. Vyšší komfort človek pocíti aj pri platení na webe. Bankári hovoria o tom, že platiť mobilom je zážitok, a v tomto prípade to nemusí byť len marketing. Ide zrejme o podobnú situáciu ako pri štarte používania platobných kariet, keď sa veľa ľudí zdráhalo novú technológiu využiť, hoci v skutočnosti platby zjednodušovala. Platenie mobilom je navyše bezpečnejšie.

Ako sa mobilom platí?

Mobil stačí priložiť k platobnému terminálu. V prípade zariadení od Applu ho treba odomknúť, takže už v tom momente je používateľ karty identifikovaný.

Pri využívaní Google Pay netreba pre platby do 20 eur telefón ani odomykať, stačí, ak sa zariadenie „preberie“ a displej podsvieti. Nad tento limit treba telefón odomknúť (videonávody ku Google Pay a Aple Pay nájdete na konci tohto textu).

Aké čiastky možno platiť mobilom?

Keďže ide v podstate o platenie jednou z kariet, platia limity, ktoré máte nastavené pri tej-ktorej karte.

Môže platba prebehnúť aj bez internetu? Potrebujem mať mobil stále pripojený k webu?

Platba môže prebehnúť aj bez internetu. Mobil si pripraví špeciálne kódy na ďalších pár platieb vopred v čase, keď je pripojený k internetu.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie