Denník N

J&T by sa bez neho tak nerozbehla. Šarmantný predátor Křetínský dobýva Európu

Daniel Křetínský. Foto - EPH
Daniel Křetínský. Foto – EPH

Je rovnako dravý ako väčšina biznismenov, ale vie to maskovať svojím empatickým prístupom a charizmou. Je to vysoko inteligentný, šarmantný predátor, vraví o Danielovi Křetínskom jeho spolupracovník.

Z radového právnika sa do svojich 43 rokov dostal medzi päticu najbohatších Čechov a svoje pevné miesto si buduje aj medzi biznismenmi európskeho formátu. „Má veľmi špecifické vlastnosti,“ zhodujú sa ľudia z jeho blízkeho okolia v tom, čo sa skrýva za nebývalým úspechom Daniela Křetínskeho. Kľúčovú úlohu v jeho ceste nahor však zohrali významné ikony českého biznisu – finančná skupina J&T, ČEZ a najbohatší Čech Petr Kellner.

Hoci impérium Daniela Křetínskeho tvoria vyše tri stovky firiem, jeho vedenie sa zmestí do jedného historického domu – na najdrahšej adrese v centre Prahy na Parížskej ulici.

„Dan má jednoducho toto prostredie luxusu rád, cíti sa tu príjemne,“ vysvetľuje jeden zo zdrojov z jeho blízkeho okolia. Od ostatných biznismenov sa Křetínský líši nielen luxusnou adresou v centre Prahy, ale predovšetkým osobnostnými rysmi, ktorými podľa súčasných i bývalých spolupracovníkov dokáže uchvátiť svoje okolie.

„Je to výnimočná osobnosť s kombináciou vlastností, ktoré nemá takmer nikto,“ opísal českému Deníku N jeden zo zdrojov, ktorý bol Křetínskemu dlhé roky v energetickom biznise nablízku. „Je výnimočne inteligentný, výnimočne pracovitý, sociálne inteligentný, a ešte sa so svojím egom vojde do miestnosti.“

Sila osobnosti je podľa všetkých ľudí, ktorých Deník N oslovil a ktorí Křetínskeho dlhé roky poznajú, jeho hlavnou devízou. Práve tá ho spoločne s ďalšími faktormi dokázala raketovo vystreliť z obyčajného právnika medzi najbohatších ľudí Česka. Zároveň však môže byť aj jeho hlavnou slabinou.

Daniel Křetínský rozhovory v poslednom čase neposkytuje, a keď, tak médiám v zahraničí, kde teraz expanduje. Deníku N sa však podarilo hovoriť s radom ľudí z jeho najbližšieho okolia, ktorí opísali jeho podnikateľské stratégie, špecifické vlastnosti či ďalšie ambície.

Vizualizácia Křetínskeho firiem v PDF – zdroj Deník N

Šarmantný predátor

Takmer rozprávkový príbeh Daniela Křetínskeho sa začal písať v roku 1999, keď ako 24-ročný prešiel z pozície právneho koncipienta do finančnej skupiny J&T, ktorá bola v tom čase ešte len na začiatku svojej úspešnej podnikateľskej cesty.

Na rozdiel od mnohých ostatných tuzemských miliardárov sa Křetínský nedostal na vrchol v divokých deväťdesiatych rokoch minulého storočia. „Začínal ako neznámy právnik, už v roku 2010 sa z neho stal významný český podnikateľ a v roku 2020 z neho bude

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Svet

Teraz najčítanejšie