Denník N

Nové pravidlá tendrov: povinná kontrola prepojení, tresty za zbytočné námietky, viac ekologických kritérií

Šéf ÚVO Miroslav Hlivák. Foto N - Tomáš Benedikovič
Šéf ÚVO Miroslav Hlivák. Foto N – Tomáš Benedikovič

Úrad pre verejné obstarávanie chystá ďalšiu novelu, ktorá reaguje na nekalé praktiky pri verejných súťažiach.

Keď Doprastav a spol. vyhrali zákazku o cestu medzi Zvolenom a Lučencom, nespokojná konkurenčná firma zvažovala, že výsledok napadne. Národnú diaľničnú spoločnosť chcela upozorniť na majetkové prepojenie medzi členmi dvoch rôznych združení, ktoré podľa nej môžu naznačovať podozrenia z kartelovej dohody.

Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) sa chce teraz na takéto prípady sústrediť viac. Chystá novelu zákona, ktorej cieľom sú práve majetkovo prepojené firmy v štátnych tendroch.

Po novom verejný obstarávateľ bude musieť preskúmať, či nie sú súťažiaci prepojení. Ak má dôvodné podozrenie na neférové konanie, môže uchádzača zo súťaže vylúčiť. Ten sa, samozrejme, môže obrátiť na ÚVO, aby to preskúmal. „Keď bude niekto nespokojný s rozhodnutím napríklad starostu, môže sa obrátiť na ÚVO,“ povedal šéf úradu Miroslav Hlivák.

Úrad návrh novely, ktorá to rieši, predloží tento týždeň do medzirezortného pripomienkového konania. Pripravoval ju v spolupráci s Protimonopolným úradom, Európskou komisiou a pýtal sa na to aj obstarávateľov. Zmeny doplnia veľkú novelu, ktorá platí od januára tohto roka.

„Reagujeme na špekulatívne typy správaní v posledných mesiacoch, ktoré vidíme vo verejných obstarávaniach,“ povedal Hlivák. Konkrétne prípady neuviedol.

Novela však nerieši len otázku majetkovo prepojených osôb, ale prísnejšie sa pozerá aj na to, keď sa možnosť podávania námietok zneužíva na to, aby sa súťaž natiahla alebo aby poslúžila v podstate na vydieranie verejného obstarávateľa. Novela rieši aj to, ako dostať do súťaže ochranu životného prostredia.

Hlivákov úrad by chcel, aby navrhované zmeny v zákone platili od januára 2020. Čo teda navrhuje?

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie