Denník N

Plastový obal môže predĺžiť životnosť uhorky o jedenásť dní, vravia vedci

Foto – Adobe Stock
Foto – Adobe Stock

Predaj hrozna v plastových vaničkách vraj znižuje stratu hrozna v skladoch obchodov o 20 percent. Kritici upozorňujú, že základom je predchádzať vzniku odpadov z obalov, a poukazujú na problematickú recykláciu plastových obalov.

V Európe sa každý rok vyprodukuje zhruba 26 miliónov ton plastového odpadu, z neho sa na recykláciu vyzbiera menej ako tretina. Ďalšia tretina skončí na skládkach a zhruba 40 percent sa spaľuje.

Pri výrobe plastov a spaľovaní plastového odpadu vzniká na celom svete každý rok približne 400 miliónov ton CO2.

Podľa odhadov skončí v oceánoch každý rok až osem miliónov ton plastového odpadu a spolu je v nich až 150 miliónov ton plastov. Je zdokumentované, že do rybárskych sietí a iného plastu sa zamotalo viac ako 270 druhov zvierat a plasty sa našli v telách 240 druhov živočíchov, píše Svetový fond na ochranu prírody.

Čo s tým?

Bez obalov

Jedno z čiastočných riešení, ako znížiť tvorbu plastového odpadu, navrhla Európska únia, keď od roku 2021 zakázala predaj jednorazových plastových príborov, tanierov, slamiek, vatových tyčiniek a paličiek na balóny. Povolené nebudú ani jednorazové plastové nádoby na potraviny, aké poznáme z rýchleho občerstvenia, alebo poháre z expandovaného polystyrénu.

Podľa údajov z roku 2015 tvoria v EÚ obaly až 59 percent z celkového objemu plastového odpadu, v zozname s prehľadom vedú. Na porovnanie, plasty z (1) automobilov, (2) výstavby a demolácie a (3) poľnohospodárstva tvoria vždy len päť percent z produkcie plastového odpadu, uvádza Európska stratégia pre plasty v obehovom hospodárstve.

V západnej Európe, ale aj u nás sa preto ujalo viacero bezobalových obchodov, kde si možno načapovať drogériu alebo si nasypať múku do vlastného vrecka.

Viaceré obchody začínajú bez obalov predávať aj zeleninu a ovocie. Napríklad vo Vietname prešli z igelitových vreciek na banánové listy, ktoré sa v krajine používali v minulosti po stáročia.

Distribúcia jedla na dlhé vzdialenosti

Niektorí však argumentujú, že ak by sme potraviny nebalili do plastov, negatívny vplyv na životné prostredie by bol ešte väčší. „Hlavný dôvod, prečo obchody obaľujú toľko jedla, je, že obaly

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Dennika N.

Teraz najčítanejšie