Denník N

Kompromisom pre lídrov Únie sa stala Nemka von der Leyenová, navrhli ju za šéfku Európskej komisie

Ursula von der Leyen. Foto – tasr/ap
Ursula von der Leyen. Foto – tasr/ap

Po dlhých rokovaniach, keď krajiny V4 odmietli na čele Únie Holanďana Fransa Timmermansa, sa summit dohodol na návrhu. Predsedníčku Európskej komisie a ministra zahraničia musí ešte schváliť Európsky parlament.

Prezidenti a premiéri krajín Európskej únie navrhli do čela Európskej komisie nemeckú ministerku obrany Ursulu von der Leyenovú.

Donalda Tuska na poste predsedu Európskej rady vystrieda belgický premiér Charles Michel.

Summit v utorok tiež po rokovaniach, ktoré sa začali ešte v nedeľu popoludní, oznámil, že novým šéfom úniovej diplomacie má byť španielsky politik Josep Borrell a na čele Európskej centrálnej banky bude Francúzka a výkonná riaditeľka Medzinárodného menového fondu Christine Lagardeová.

Von der Leyenovú a Borrella musí ešte vo funkciách potvrdiť Európsky parlament.

Pôvodne boli kandidátmi na najvyššiu pozíciu Manfred Weber a Frans Timmermans, ktorých zablokovali mimo iných krajiny V4 a Taliansko.

Za kandidátov hlasovali všetci lídri, zdržala sa iba nemecká kancelárka Angela Merkelová.

Pellegrini je spokojný, Šefčovič bude možno podpredsedom Komisie

Premiér Peter Pellegrini (Smer) je spokojný s návrhom na kandidátov na obsadenie najvyšších funkcií v Únii. Potvrdil, že v Európskej rade prijali rozhodnutie jednomyseľne. Preto dúfa, že Európsky parlament schváli kandidátov tak, ako sú navrhnutí.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Európska únia

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie