Denník N

Tri sestry a vražda tyranského otca alebo ako v Rusku ignorujú obete domáceho násilia

Kristina Chačaturianová (vpravo) a jej matka Aurelia Dunduková na pojednávaní 26. júna 2019. Foto - AP
Kristina Chačaturianová (vpravo) a jej matka Aurelia Dunduková na pojednávaní 26. júna 2019. Foto – AP

Ak v Rusku zbijete manželku, hrozí vám taká pokuta, ako keď fajčíte na mieste, kde sa to nesmie. Násilníkom to dáva pocit beztrestnosti.

V lete minulého roka privolali tri sestry – Maria, Angelina a Kristina Chačaturianové – do svojho rodinného bytu v Moskve políciu. Ležal v ňom ich mŕtvy otec Michail. Zomrel na následky bodných zranení. Dievčiny (v tom čase 19-, 18- a 17-ročné) sa priznali, že otca zabili ony. Ohrozoval ich a báli sa o život.

Ďalšie vyšetrovanie policajtmi aj expertmi z oblasti psychológie potvrdilo, že tínedžerky otec roky fyzicky týral, nútil ich k orálnemu sexu, jednu z nich znásilnil pred očami sestier, a keď sa pokúsila o samovraždu, pred lekármi vyhlásil, že si poplietla lieky a že on na ňu dá pozor. Sestry tiež odmalička vyrastali s tým, že sú otcove otrokyne a on si môže s nimi robiť, čo chce.

Podľa ruských médií ich niekoľkokrát zobral do lesa, priložil im zbraň k hlave a „hral“ ruskú ruletu. Známi a susedia si všimli, že dievčatá sú často doráňané a takmer nevychádzajú von.

Rodina Chačaturianovcov vykazovala všetky známky patologickej nefunkčnosti – brata Marie, Angeliny a Kristiny otec vyhodil z domu ako 16-ročného, aby „sa z neho stal chlap“, matku pred štyrmi rokmi s vyhrážkami, že ak sa vráti, dievčatá zabije. Tie zase zastrašoval tým, že ak sa opovážia ujsť k matke, zabije ju.

Matka, Aurelia Dunduková, bola sama týraná. Skôr ako ju Chačaturian vyhodil z domu, ju ešte dobil bejzbalovou pálkou. Opakovane sa sťažovala na polícii, ale všetky podania zamietli ako nedostatočné. Podobne sa skončili aj trestné oznámenia jedného príbuzného a suseda.

Chačaturian mal styky s mafiou, predával a užíval heroín a kokaín, našli sa uňho rôzne zbrane, na ktoré nemal povolenie a ktoré boli špeciálne upravované. To, že sa považoval za vplyvného „bosa“, mohlo podľa právnych expertov spôsobiť, že policajti, ktorí mohli mať prepojenie na organizovaný zločin, ignorovali udania jeho manželky. Právnik dievčat Alexej Lipcer vyhlásil, že otec mal „dobré vzťahy“ s policajnými zložkami.

Alebo celkom stačilo, že s Dundukovou sa zaobchádzalo ako s drvivou väčšinou ruských žien, čo oznámia domáce násilie. Tie sa bežne stretávajú s nezáujmom, zľahčovaním, otázkami, či náhodou neprovokovali. Od roku 2017 navyše platí legislatíva, ktorá do veľkej miery dekriminalizuje domáce násilie a fakticky odrádza obete, aby sa ozvali.

Obete alebo páchateľky?

Sestrám, ktorých proces sa začína začiatkom augusta, hrozia vysoké tresty až

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie