Denník N

Tým, že Trump ukazuje, aká je Amerika mocná, ju aj oslabuje

Foto - TASR/AP
Foto – TASR/AP

V centre iránskej krízy sa skrýva epochálny paradox. Washington je v centre svetového finančného a obchodného systému, no za Trumpa zneužíva svoju moc, čo sa mu z dlhodobého hľadiska môže vypomstiť.

Autor je americký historik

Krízy môžu priniesť veľké množstvo nejasností a zmätku. Ale taktiež môžu s prenikavou jasnosťou ukázať dynamiku, ktorá hýbe globálnymi udalosťami. Týmto spôsobom napríklad terajší pat medzi Spojenými štátmi a Iránom odhaľuje významný paradox: Trumpova administratíva simultánne uvoľňuje i zmenšuje americkú silu.

V jednom zmysle iránska kríza pripomenula svetu, akou veľkou mocou USA disponujú. Neúmerne veľký globálny vplyv Ameriky nevyplýva len z jej materiálnych možností, ale taktiež z jej pozície v centre najvýznamnejších svetových sietí – globálneho finančného systému, svetového obchodného poriadku a obrovského systému bezpečnostných aliancií.

Drsný tlak

Prezident Trump dlho veril, že USA sa stali slabými, pretože boli zbabelé. Myslí si napríklad, že jeho predchodcovia boli príliš opatrní pri používaní rôznych pák, ktoré im ústredné postavenie Spojených štátov dávalo. Jednou z hlavných tém jeho pôsobenia je preto ochota správať sa drsne tak k nepriateľom, ako aj k spojencom.

Súčasná administratíva využíva napríklad aj hrozbu odchodu z aliancií, aby prinútila spojencov dávať viac peňazí na obranu. Takisto využíva obchodné sankcie či hrozbu, že ich použije, aby dosiahla ústupky od Južnej Kórey, Mexika, Kanady a iných krajín. A takisto neváha využiť americkú dominanciu v medzinárodnom finančnom systéme na sankcionovanie darebáckych režimov, ktoré vládnu vo Venezuele či v Severnej Kórei.

A momentálne tu máme kampaň, ktorej cieľom má byť „maximálny tlak“ na Irán. Pozoruhodné nie je to, že tieto sankcie vytvárajú neznesiteľný tlak na iránsku ekonomiku, ktorá sa ledva zmestí do prvej svetovej tridsiatky. Ide o to, že Washington v zásade prinútil krajiny po celom svete – spojencov či rivalov –

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie