Denník N

Jeden z najlepších obrancov histórie Baresi bol v Petržalke: Hamšík v Číne? Vedel, čo robí

Baresi na Slovensku. Foto - TASR
Baresi na Slovensku. Foto – TASR

Hoci má iba 176 centimetrov, považujú ho za jedného z najlepších stopérov v dejinách. Keď magazín World Soccer urobil zoznam sto najlepších hráčov 20. storočia, Baresiho umiestnil na devätnástu priečku. Spomedzi obrancov bol v poradí vyššie iba legendárny Nemec Franz Beckenbauer, prezývaný „Der Kaiser“ (Cisár) – na štvrtom mieste.

Samotného Baresiho počas jeho kariéry k Beckenbauerovi často prirovnávali – v AC Miláno plnil úlohu akoby ďalšieho rozohrávača, ktorého úlohou bolo riadiť hru zo stredu defenzívy.

Baresi bol nielenže vodcom defenzívy, zastavoval útoky súpera a s kapitánskou páskou dirigoval ostatných okolo seba, ale často bol aj na začiatku ofenzívnych akcií. Loptu často vyvážal dopredu a dokázal posielať kvalitné pasy svojim spoluhráčom.

Baresi patril k hlavným vodcom skvelého AC Miláno, ktoré sa s ním v základnej zostave dostalo po veľkých finančných problémoch a vypadnutí do Serie B až na pozíciu najlepšieho klubu sveta – a Baresi s ním trikrát vyhral Ligu majstrov a v rokoch 1993 a 1995 prehral vo finále.

V pondelok v Petržalke otvoril ďalší ročník letného Italia Soccer Campu. Spomenul, že sledoval aj Juraja Kucku, bývalého hráča AC.

Otázke, či by si chcel zahrať v stopérskej dvojici so Škriniarom, sa diplomaticky vyhol, keďže ten nastupuje za Inter. „Rád by som mal opäť toľko rokov ako teraz Škriniar. Potom by som sa rozhodol, kde a s kým by som hral,“ vtipkoval.

Čo hovorí Baresi na odchod Mareka Hamšíka z Neapola do čínskeho klubu Ta-lien I-fang?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie