Denník N

Ako prísť na Slovensku o deti

Foto - Flickr/Marian Jenkins
Foto – Flickr/Marian Jenkins

Pri súdnych konaniach u nás dieťa prichádza o jedného rodiča takmer vždy.

Zúfalí ľudia hovoria o biznise s deťmi, nefunkčných súdoch, polícii a úradoch práce. Spoločným menovateľom sú dlhoročné spory o deti a na ich začiatku vždy stojí rozvod.

Keď dnešný štyridsiatnik v detstve ani nepočul o nejakých sporoch o deti a dnes sa nevie vynačudovať, čo sa mu to deje, je to tým, že dnešný stav sa rozvíjal nebadane a pomaly. „Pripravia ťa o všetko: o zdravie, o deti, o peniaze,“ vraví jeden z takto dotknutých otcov. Vždy sa to ťažko opisuje, lebo tieto prípady sú často súbormi drobných, ale veľmi početných nezákonností alebo porušení etiky.

Ľudia, ktorí neprežívajú akútny spor, majú zvyčajne predstavu, že by sa vedeli o všetkom dohodnúť. No keď sa naozaj rozídu, je dieťa niekde vzadu a neraz je len zbraňou v sporoch, ktorý sa týka niečoho iného, napríklad majetku.

Dni dlhšie ako ľudský vek

Dĺžka súdnych konaní je kľúčový faktor. Prečo? Možno 90 percent týchto problémov by vôbec neexistovalo, keby sa konalo hneď. Keď sa prvý raz pojednáva až po dlhých mesiacoch, jeden z expartnerov je už často zdecimovaný.

„Sú aj klienti, ktorí neprežijú spôsob, ako sa k nim systém správa,“ tvrdí Katarína Hatráková, psychologička s dvadsaťročnými skúsenosťami. Za ten čas zažila dve samovraždy, no na mysli má najmä to, že to neprežijú emocionálne – zničí im to život.

Muži tvrdia, že systém plný sudkýň a sociálnych pracovníčok je nastavený protimužsky, ženy to vidia opačne a poukazujú na finančnú a spoločenskú prevahu mužov. „Podstatné skôr je, kto

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie