Denník N

7 dobrých správ: Z domáceho väzenia prepustili nemeckú kapitánku, ktorá pomohla migrantom

Nemecká kapitánka Carola Racketeová je na slobode. Foto - AP
Nemecká kapitánka Carola Racketeová je na slobode. Foto – AP

Americká herečka už popáleniny neskrýva, Nový Zéland zakázal predaj jednorazových plastových tašiek, v Brne budú bývať študenti spolu s odchovancami z detského domova, Banská Štiavnica oživila starú tradíciu. Sedem dobrých správ, ktoré ste si tento týždeň možno nevšimli.

1. Nový Zéland dal stopku plastovým taškám

Znečistenie životného prostredia plastmi je stále väčším celosvetovým problémom. Každý rok sa zraní alebo zomrie milión vtákov a viac ako stotisíc morských cicavcov, keď sa zapletú do plastových obalov alebo ich požijú ako potravu.

Aj preto sa Nový Zéland rozhodol úplne ukončiť predaj jednorazových plastových tašiek. Predajcom už hrozí vysoká pokuta až stotisíc novozélandských dolárov (približne 59-tisíc eur), ak budú aj napriek zákazu predávať igelitky.

„Vieme, že v potravinách jeme plasty, povedomie o plastoch v oceánoch je vysoké a ľudia vedia, že sa musíme zmeniť,“ povedala pre novozélandský rozhlas ministerka životného prostredia Eugenie Sageová.

Nový Zéland nie je prvou krajinou, ktorá zakázala predaj plastových tašiek. Už v roku 2002 Bangladéš zakázal tenké plastové vrecia, keď sa ukázalo, že prispeli k zhoršeniu záplavovej krízy upchatím drenážnych systémov.

Za predaj plastových tašiek na Novom Zélande hrozí vysoká pokuta. Foto – AP

2. Filmová rola jej zmenila život

Keď mala americká herečka Vicky Knight osem rokov, po hrozivom požiari utrpela popáleniny na tretine tela. Následne ju spolužiaci začali v škole šikanovať.

„Mávali okolo mňa zapaľovačmi a často ma nazývali Freddie Krueger,“ priznala sa pre denník The Guardian. Fyzicky a psychicky to nevydržala, za svoje telo sa hanbila a pred svetom sa ukrývala.

Jej vysokoškolský učiteľ však

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

7 dobrých správ

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie