Denník N

Bez jedla, spŕch aj postelí. Trumpova vláda čelí kritike za preplnené centrá pre migrantov

Foto – TASR/AP
Foto – TASR/AP

Preplnené cely, žiadne teplé jedlo a vlhčené utierky namiesto sprchy pre ľudí, ktorí sa dlhé dni neumývali. Inšpekcia amerického ministerstva pre vnútornú bezpečnosť ukázala, aké zlé sú podmienky v niektorých centrách pre migrantov pri hranici s Mexikom.

Jeden zo zamestnancov centra nazval situáciu „tikajúcou časovanou bombou“. V preplnených centrách sa v celách tlačí dvakrát toľko ľudí, ako je ich kapacita. Iní zasa trávia týždne v miestnostiach, kde nemajú stoličky ani postele.

Súvisí to s veľkým počtom migrantov, ktorých americká hraničná polícia v posledných mesiacoch chytila na hranici. Od októbra do mája to bolo 676-tisíc ľudí, čo je viac ako za celý minulý rok (dáta sa udávajú na takzvaný fiškálny rok od októbra do septembra), keď na hranici zadržali 521-tisíc ľudí.

V máji to bolo dokonca trikrát viac ľudí ako vlani a sedemkrát viac ako pred dvoma rokmi.

Počet ľudí zadržaných na hranici s Mexikom (zdroj – CBP)

„Sme v stave úplnej núdze. Hovorím to najsilnejšie, ako sa dá: systém je pokazený,“ reagoval na májové čísla, ktoré sú najvyššie za trinásť rokov, dnes už bývalý šéf hraničnej polície John Sanders.

Sendvič so šunkou a žiadne šaty

Medzi migrantmi, ktorých zadržali na hranici, bolo v máji aj 11-tisíc detí bez sprievodu. Na to, ako v centrách trpia deti, upozorňujú aj inšpektori. V troch z piatich zariadení, ktoré navštívili, nemali prístup k sprchám ani náhradné šaty.

Namiesto teplej stravy dostávali sendviče so šunkou a rôzne drobné občerstvenie. „Takmer všetky deti, s ktorými

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Donald Trump

Svet

Teraz najčítanejšie