Denník N

Sudkyňa Farkašová: Horory na rodinných súdoch? Dá sa to aj inak

Sudkyňa Eva Farkašová. Foto - Nataša Holinová
Sudkyňa Eva Farkašová. Foto – Nataša Holinová

Cochemská súdna prax je prelomový spôsob, ako riešiť spory o maloleté deti po rozvode. Založený je na dohode, rýchlosti konania a spolupráci odborníkov. Z nemeckého Cochemu sa šíri ďalej, testujú ho na Okresnom súde Prešov, vysvetľuje sudkyňa Eva Farkašová.

O čom hovoríme, keď hovoríme o poručenskej agende?

Gro sú konania o maloletých deťoch, čo sú asi tri pätiny, ale ide aj o starostlivosť pri obmedzenej spôsobilosti na právne úkony. Poručenskí sudcovia rozhodujú aj o ďalších veciach súvisiacich s rodinou, ako je výživné plnoletého dieťaťa voči rodičovi, manželské výživné alebo bezdetné rozvody. Pre niektorých sudcov je to podradnejšia agenda, ale pre mňa je to srdcovka, ku ktorej som sa po rokoch vrátila od občianskoprávnej agendy. Som podpredsedníčka Asociácie rodinných sudcov, ktorú sme založili práve preto, aby sa skvalitnilo rodinné právo na Slovensku. Vývoj tejto agendy sledujem asi od roku 2000.

Aké zmeny možno sledovať za zhruba dvadsať rokov?

Veľkou zmenou bolo prijatie zákona o rodine v roku 2005. Vtedy sa začala prvý raz spolupráca poručenských sudcov s ústredím práce aj s tretím sektorom, teda s ľuďmi, ktorí sa podieľajú spolu s nami na konaniach o deťoch. To rodinnému právu veľmi pomohlo. Rozvody sú za uplynulé desaťročia čoraz menej prísne, snaha udržať manželstvo už nie je taká silná.

To sa ako prejavuje? 

Keď sa dvaja ľudia chcú rozviesť, tak ich rozvedieme. Sudcovia sa snažia nekomplikovať veci, kde sa ľudia už rozhodli, a rozvod dnes už nie je takou stigmou. Ak sa jedna strana nechce rozviesť alebo nie sú rozhodnutí, má zmysel poslať ich

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Rodina a vzťahy, Slovensko

Teraz najčítanejšie