Denník N

Prečo americký konzervativizmus zlyhal

Ilustrácia – Vizár
Ilustrácia – Vizár

Konzervatívni lídri sa už dlho nevedia rozhodnúť, či je Amerika stratený prípad alebo úspešný príbeh. Tento zmätok vytvoril krízu, čo môže pomôcť vysvetliť vzostup Donalda Trumpa.

Autor je americký novinár a politológ.
Článok uverejňujeme so súhlasom The Washington Post

Dnešnej kríze konzervativizmu sa venuje až prekvapivo málo kníh, ktoré by sa snažili pochopiť, čo presne sa tomuto úctyhodnému myšlienkového prúdu stalo. Konzervativizmus bol celé desaťročia dominantnou ideológiou západného sveta, ktorej hlavnými tvárami boli Margaret Thatcherová a Ronald Reagan. Teraz sa však potichu zosypal. Republikánsku stranu v Spojených štátoch si podmanil populizmus Donalda Trumpa a britskú Konzervatívnu stranu zachvátila brexitová horúčka.

Do tohto zmätku prichádza nová kniha komentátora Georgea F. Willa s názvom Konzervatívny cit. Willa, ktorý stelesňuje ideál premýšľavého a vzdelaného konzervativizmu, som vždy obdivoval. Už vtedy, keď som bol na vysokej škole, bol pevnou súčasťou amerického politického a intelektuálneho života: písal pre Washington Post, v nedeľu ráno mal v televízii pravidelné príhovory a bol autorom niekoľkých kníh. Ako editor jedného študentského časopisu som nakoniec nazbieral odvahu a napísal som mu, či by nám neposkytol interview. Will prekvapivo súhlasil. Je to už 35 rokov a odvtedy sa môj obdiv a rešpekt k nemu nijako nezmenšili. Preto som siahol po Konzervatívnom cite s veľkými očakávaniami.

Otcovia zakladatelia verzus progresivisti

Ako sa dalo očakávať, kniha je veľmi hlboká, naplnená príkladmi z histórie i osviežujúcimi citátmi politikov i básnikov. Will sa v nej pokúsil načrtnúť základné body svojho kréda. Ukazuje, že americký konzervativizmus nemá takmer nič s európskym konzervativizmom, „ktorý pochádza a často je ešte stále poznamenaný spojením trónu a oltára, nostalgiou krvi a pôdy, iracionalitou a tribalizmom“. Autor parafrázuje Margaret Thatcherovú, ktorá raz poznamenala, že európske národy sú produktom histórie, kým Spojené štáty sú výsledkom filozofie. Americký konzervativizmus je teda projekt, ktorý sa snaží obraňovať pôvodnú filozofiu amerických Otcov zakladateľov: klasický liberalizmus, ktorý presadzuje obmedzenú vládu, a úctu k slobode jednotlivca.

Will píše, že protikladom k tejto tradícii je progresivizmus, filozofia artikulovaná prezidentom Woodrowom Wilsonom a najsilnejšie presadzovaná jedným z jeho nástupcov Franklinom Rooseveltom. Ako dieťa industrializácie krajiny po americkej občianskej vojne sa progresivizmus pozerá na spoločnosť tak, že si vyžaduje kolektívnu akciu, ktorú musí uskutočniť vláda a ktorá najlepšie umožní, aby sa jednotlivcom darilo z ekonomického, politického i morálneho hľadiska. Podľa komentátora táto tradícia oslabila ideály zakladateľskej generácie Spojených štátov, oslabila americký duch a vytvorila krajinu, ktorá je menej slobodná, menej sa spolieha na seba a ktorá je akoby predurčená na ekonomickú stagnáciu.

Tak stratený prípad alebo ohromný úspech?

Lenže problém, s ktorým sa Will i moderný konzervativizmus musia vyrovnať, je, že s tým, ako v 20. storočí silnel

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie