Denník N

Kaščák: Až v decembri 2009 sme spracovali, čo sa stalo na festivale, a boli schopní ísť ďalej

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Mala to byť búrka, ktorá len poznačí program jedného dňa, no poznačila všetkých, ktorí vtedy na Pohode boli. Dvaja ľudia prišli na následky pádu stanu o život, desiatky boli zranených. Neskôr sa ukázalo, že problémom nebolo počasie, ale nekvalitný a zle postavený stan. Po desiatich rokoch v tom má Michal Kaščák jasno, no stále sa čaká na oficiálne uzavretie tragickej udalosti.

V akom štádiu sú dnes súdne procesy v súvislosti s nešťastím?

Asi najpodstatnejšie je to, že po takmer desiatich rokoch sa na Slovensku konečne začal súdny proces s obvineným majiteľom firmy, ktorá bola dodávateľom stanu. Zatiaľ boli dve pojednávania, ani na jedno sa pán Bossert nedostavil. My s ním ešte máme aj občianskoprávny spor, v ňom sme vyhrali na okresnom súde, po odvolaní druhej strany spor pokračuje na krajskom súde.

Festival vznikol v roku 1997, ako ho zmenilo to, čo sa stalo v lete 2009?

Úplne. Zažili sme mimoriadne smutnú a tragickú udalosť, ktorú si budeme stále niesť so sebou. Pri každom ďalšom ročníku, pri každom zásadnom rozhodovaní o festivale týkajúcom sa dodávateľov alebo brigádnikov, máme túto udalosť stále na pamäti. Bezpečnosť bola prioritou aj pred rokom 2009, už predtým sme boli aktívnymi účastníkmi rôznych bezpečnostných konferencií, vyberali sme si z nášho pohľadu najlepších možných dodávateľov a snažili sa byť maximálne zodpovední. Bohužiaľ, na festival prišiel aj dodávateľ, ktorého považujem za mimoriadne nezodpovedného. V podstate nás oklamal. Dodal stavbu a vydával

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Festival Pohoda

Rozhovory

Kultúra

Teraz najčítanejšie