Denník N

Sudca Šikuta: Ak rozhodujete o živote a smrti človeka, tak vás to vtiahne

Sudca Ján Šikuta. Foto N - Tomáš Benedikovič
Sudca Ján Šikuta. Foto N – Tomáš Benedikovič

Ján Šikuta, ktorý pracoval v minulosti aj pre UNHCR a ako sudca Európskeho súdu pre ľudské práva v Štrasburgu, hovorí o prípade Francúza Vincenta Lamberta, ktorý je roky pripútaný na lôžko, a tiež o voľbe ústavných sudcov na Slovensku, ktorej sa v prvom kole ešte na začiatku roka zúčastnil.

Vincent Lambert je jedenásť rokov pripútaný na lôžko. Francúzsky kasačný súd minulý týždeň rozhodol, že môže byť odpojený od prístrojov, cez ktoré prijíma výživu a tým je udržiavaný pri živote. Vy ste jeho prípad rozhodovali ešte ako sudca Európskeho súdu pre ľudské práva. Spomínate si na to?

Samozrejme, pretože to bol jeden z najväčších prípadov, aké som kedy súdil. Bol to prípad mladého muža, ktorý po autonehode ostal ochrnutý. Na štrasburský súd sa dostal po tom, ako jeho manželka podala žiadosť o odpojenie od prístrojov, ktoré mu poskytovali stravu. K tomu prebehli vo Francúzsku súdne konania, ktorých výsledkom bolo, že je možné odpojiť ho bez toho, aby došlo k porušeniu práva na život.

S tým však nesúhlasili Vincentovi rodičia a časť súrodencov. Preto sa tento prípad dostal až do Štrasburgu? 

Áno, a v roku 2015 som bol jeden zo sudcov sedemnásťčlenného veľkého senátu. Zasadali sme, aby sme rozhodli, či odpojenie od prísunu výživy bude porušením práva na život.

Veľký senát povedal, že nebude? 

Veľký senát väčšinou hlasov rozhodol v prospech odpojenia. Ja som bol jeden z piatich členov senátu, ktorí sme napísali nesúhlasné stanovisko. Nesúhlasili sme s tým rozhodnutím. Hovorili sme, že ide vlastne o eutanáziu, ktorá nie je vo Francúzsku povolená.

Aké boli hlavné argumenty väčšiny? 

K rozhodovaniu sme dostali množstvo podkladov, a to aj od odborného lekárskeho konzília. To povedalo, že Vincent je v stave, keď je možné ho odpojiť. No my sme argumentovali, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Voľba ústavných sudcov

Slovensko

Teraz najčítanejšie