Denník N

Kto by ich mal rád? Gréci pred 15 rokmi odkopávali, faulovali, filmovali a vyhrali Euro

Grécki futbalisti po víťazstve na Eure 2004. Foto - AP/Frank Augstein
Grécki futbalisti po víťazstve na Eure 2004. Foto – AP/Frank Augstein

Zdá sa to byť už veľmi dávno. V roku 2004 José Mourinho s Portom po prvý raz vyhral Ligu majstrov a považovali ho za jedného z najprogresívnejších trénerov vo futbale.

Mourinho bol úspešný aj o niekoľko rokov neskôr, ale s futbalom, ktorý na pohľad pekne rozhodne nepôsobil. Dávno pred tým, než spopularizoval pojem „parking the bus“, sa rovnakou taktikou podarilo totálnym outsiderom vyhrať majstrovstvá Európy.

Od víťazstva gréckych futbalistov na Eure 2004 uplynulo pätnásť rokov a mnohí futbaloví fanúšikovia dodnes nechápu, ako sa im to podarilo.

Na Euro 2004 prišli s povesťou tímu, ktorý nikdy nevyhral zápas na veľkom turnaji. Kurz na to, že sa stanú majstrami Európy, bol na začiatku turnaja 150 : 1.

Chcete ten kurz vyjadriť inak? Grécky obranca Takis Fyssas si tesne po skončení turnaja so snúbenicou naplánoval svadbu, pretože sám neveril, že Gréci sa môžu dostať ďaleko.

„Budem doma na začiatku júla. Môžeme si pozrieť semifinále a finále s priateľmi, dáme si pár pív a pizzu. Potom budeme mať našu vlastnú oslavu,“ upokojoval budúcu manželku podľa ESPN.

Škaredý George Clooney

Až do pamätného turnaja bola v Grécku futbalová reprezentácia synonymom neúspechu. Gréci hrali len na dvoch veľkých turnajoch – na Eure 1980 a MS 1994. Na oboch dokopy strelili jeden gól a najlepším výsledkom, na aký sa zmohli, bola remíza 0:0.

Miestna futbalová asociácia bola už zúfalá zo slabých výsledkov reprezentácie a v roku 2001 najala trénera Otta Rehhagela, ktorý kedysi v Nemecku vytiahol Brémy z druhej ligy a dvakrát s nimi vyhral bundesligu.

Rehhagel bol skúsený taktik. Uvedomil si, že bude trénovať hráčov, ktorí hrajú v dobrých kluboch a nejaký talent majú, akurát ho nemajú dosť.

Stopér Traianos Dellas hral za

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbalové Euro

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie