Denník N

Prečo Liam Gallagher? A prečo nie?

Toto mal pôvodne byť rozhovor. Vyzeralo to tak, že sa podarí. Nie síce osobný, ani telefonický, ale že nech pošlem otázky mailom. Aj som poslal, čerstvo po jeho koncerte v Prahe, ktorý som si pozrel. Odpovede ešte možno dorazia, potom ten rozhovor zverejníme, ale do času našej uzávierky sa Liam Gallagher venoval iným činnostiam. Jeho fanúšikov a fanúšikov skupiny Oasis môže tešiť, že predovšetkým hudbe. A ja si minimálne môžem nahovárať, že si tie otázky aspoň pozrel.

Rock’n’roll star

„O jeden bod pred Liverpoolom, na jeseň vám vyjde druhý sólový album, v kinách je nový dokument a ste znovu na turné. Zdá sa, že máte dobrú sezónu. Alebo by to mohlo byť ešte lepšie?“

To bola prvá zo siedmich otázok britskému spevákovi. Ak nerozumiete tej prvej vete, zrejme ste nesledovali britskú futbalovú Premier League, ktorá mala zriedkavo vídaný záver. Z celkového počtu 38 zápasov Liverpool prehral jediný, no napriek tomu skončil v tabuľke na druhom mieste. Titul získal Manchester City, do ktorého fanklubu patrí aj Liam.

https://youtu.be/-YD73KcvRbc

Prečo to tu spomínam? Pretože v rámci turné doteraz otváral svoje koncerty pesničkou Rock’n’Roll Star. Aj na pražskom festivale Metronome to urobil. Keď sa posledný júnový týždeň vrátil do Británie, prvým číslom večera už bola hymna Manchester City Champions. Tak to bolo aj počas minulého víkendu v Glastonbury. Práve tento najväčší európsky open-air festival jasne potvrdil, s kým máme tú česť. LG (ako sa sám podpisuje pod statusy na sociálnych sieťach) dostal hlavný čas na hlavnom pódiu. Veď napokon kto, keď nie on a keď nie práve teraz?

Keď LG spieva pesničku Rock’n’Roll Star, uvedomíte si, že sám si už v ére skupiny Oasis napísal najvýstižnejšiu vizitku. Keď sa chcete dozvedieť viac o jeho súbojoch s bratom Noelom, pozrite si dokument Oasis: Supersonic (2016), čerstvá filmová novinka As It Were je verziou príbehu podľa o päť rokov mladšieho Liama.

https://youtu.be/aPPw18Psnj0

Keď sa pred desiatimi rokmi ako Oasis aj ako súrodenci rozhádali, hudobne bol spočiatku zaujímavejší Noel. Postavil si lepšiu kapelu High Flying Birds, s ktorou vytiahol lepšie pesničky než Liam s jeho Beady Eyes. Sám Liam napriek všetkému ohováraniu

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Festival Pohoda

Kultúra

Teraz najčítanejšie