Denník N

Obžalovaní z Moldavy majú nádej, sudca chce počkať, čo povie na policajnú raziu Štrasburg

Moldava nad Bodovou. Foto N - Tomáš Benedikovič
Moldava nad Bodovou. Foto N – Tomáš Benedikovič

Košický sudca Ladislav Bujňák odročil vo štvrtok dve pojednávania s obžalovanými z kauzy policajnej razie v Moldave nad Bodvou, pretože chce čakať na rozhodnutie Európskeho súdu pre ľudské práva. Obyvatelia osady napadli v Štrasburgu vyšetrovanie policajnej akcie.

[Roky bezprávia. Neuveriteľný príbeh razie v Moldave  vám priblíži kniha Sama Mareca a Veroniky Prušovej.]

Devätnásť vytýčených súdnych pojednávaní a šestnásť z nich odročených. To je stručná štatistika konaní o obžalobe šestice obyvateľov osady pri Moldave nad Bodvou, kde pred šiestimi rokmi v júni policajti urobili raziu. Ďalšie dve štvrtkové odročenia na košickom okresnom súde preto neboli až natoľko prekvapivé.

Sudca Ladislav Bujňák napriek tomu obhajcov Romana Kvasnicu a Dalibora Kuciaňa zaskočil. Nepočítali s dôvodom odročenia. Dlhoročný sudca naznačil, že by sa malo čakať na rozhodnutie Európskeho súdu pre ľudské práva (ESĽP), na ktorom sa poškodení obyvatelia osady sťažujú.

Namietajú, že policajná inšpekcia riadne nevyšetrila raziu. S podobnými sťažnosťami neuspeli ani na Ústavnom súde, preto im ostal len Štrasburg.

Sudca Bujňák uznal, že jeho rozhodnutie môže byť zásadné. „Je to základ,“ vysvetľoval sudca.

Na ESĽP sa obrátili poškodení Rómovia v marci a apríli minulého roka. Prokuratúra podala obžaloby na šesticu z nich vlani v júni. Najskôr ich odsúdili trestným rozkazmi, podali voči tomu odpor, a tak musia byť riadne súdne pojednávania. Tie sa vedú od jesene.

Nádej vďaka prípadu z Rumunska

Na európskom súde sa môže rozhodnúť o zákonnosti či nezákonnosti vyšetrovania. A to by mohlo spochybniť celú obžalobu šestice obyvateľov osady.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Razia v Moldave

Slovensko

Teraz najčítanejšie