Denník N

Prípad Dany Kleinert: Má vo Vallovom plánovacom inštitúte pracovať človek s problémovou stavbou?

Dana Kleinert a sporné kontajnery. Foto N – Tomáš Benedikovič a archív kontajner Riviéra
Dana Kleinert a sporné kontajnery. Foto N – Tomáš Benedikovič a archív kontajner Riviéra

Aj magistrát Matúša Valla konštatuje, že Kleinertovci postavili kontajnery bez stavebného povolenia a odkazuje stavebnému úradu, že nie je v záujme Bratislavy dodatočne povoľovať stavby. Bez ohľadu na to získala Dana Kleinert pozíciu v Metropolitnom inštitúte.

Zriadenie Metropolitného inštitútu Bratislava je jednou z prvých výraznejších zmien primátora Matúša Valla na magistráte. Úlohou inštitútu je nastaviť, ako má v dlhodobom horizonte vyzerať budúcnosť mesta, nastavovať má aj pravidlá výstavby a priblížiť tiež Bratislavu v strategickom plánovaní napríklad Prahe.

Môže v takejto inštitúcii pod primátorom, ktorý kampaň postavil na politickej zmene pre Bratislavu, pracovať aj človek s problémom so stavebným úradom?

Táto otázka sa vzťahuje na Danu Kleinert, ktorá za Team Vallo s podporou Progresívneho Slovenska a Spolu kandidovala vlani za starostku Starého Mesta, no pre nedoriešený spor so stavebným úradom o legálnosť stavby sa napokon z volieb stiahla. Prípad dodnes nie je uzavretý.

Diznajnérka a občianska aktivistka Dana Kleinert je v inštitúte od 1. júla vedúcou Útvaru prierezových činností.

O kaviarni Kleinertovcov v kontajneroch rozhoduje stavebný úrad v Karlovej Vsi. Oficiálne už aj Vallov magistrát v tomto prípade skonštatoval, že tento priestor vznikol bez povolenia a že nie je v záujme Bratislavy dodatočne povoľovať stavby.

Kleinert nevidí dôvod, prečo by sa pre tento spor mala z mestského života stiahnuť: „Nemám pocit, že by som mala byť utiahnutá, lebo mám nevyriešenú vec, naopak som presvedčená, že Riviéra Karlovej Vsi pomohla, špeciálne teraz, keď tu bude rozkopávka.“ Hovorí, že svoj pozemok vlastne dali k dispozícii verejnosti. Kaviareň Riviéra sa nachádza neďaleko električkovej trate, ktorú mesto práve modernizuje.

Poriadok do chaotickej výstavby

Matúš Vallo o inštitúte so skratkou MIB pred voľbami hovoril, že to má byť „akýsi útvar Hodnoty za peniaze pre otázky urbanizmu a strategického plánovania“ s odvolaním na silnejúce postavenie analytikov na ministerstvách, ktorí majú vnášať rozum a odbornosť do spolitizovanej štátnej správy.

„Vnesie poriadok do často chaotickej výstavby a nekontrolovateľného zahusťovania mesta,“ vysvetľoval Vallo počas kampane.

„Ide o nižšiu riadiacu funkciu,“ vraví hovorca magistrátu Peter Bubla o pozícii Dany Kleinert, ktorá je vedúcou Útvaru prierezových činností. V prospech Kleinert podľa neho rozhodli jej „dlhoročné skúsenosti a široká orientácia v mestských témach“, najmä v kultúre a kreatívnom priemysle. Celý inštitút má štyri sekcie a pod nimi sú útvary.

Primátor Matúš Vallo na otázku, či problém Kleinertovej so stavbou v Karlovej Vsi nie je prekážkou na zamestnanie v inštitúte,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Bratislava

Slovensko

Teraz najčítanejšie