Denník N

Kto začiatkom roka chytal paniku pre úspory na penzie, trápil sa zbytočne

Foto - Fotolia
Foto – Fotolia

Po minuloročných poklesoch hodnoty úspor v druhom dôchodkovom pilieri je všetko inak. Už po prvom polroku všetky fondy predchádzajúce straty zmazali a zarobili. Hoci nie každému rovnako.

Aj keď vlani fondy dôchodkových správcovských spoločností takmer každému prerobili, lebo finančné trhy sa rúcali na všetkých frontoch, už prvý polrok bol úplne iný. Od začiatku roka zarobili dôchodkové fondy od 1,07 do 18,9 percenta.

Všetky (s výnimkou jedného fondu) predchádzajúce straty zmazali a sporitelia tak v priamom prenose dostali lekciu, ktorú by mohli preberať na predmete Finančná gramotnosť, keby taký v škole existoval.

Bola by o tom, že výkyvy na finančných trhoch sú bežné, po obdobiach rastu prichádzajú prepady a potom následné korekcie. Preto sa ich netreba ľakať.

Nie je dobré v panike nič vyberať (čo v dôchodkových fondoch ani nejde), ale ani neuvážene prehadzovať medzi fondmi. Dlhodobé investíce by mali zarobiť, hlavnou podmienkou je nechať ich pracovať.

Tie najvyššie výnosy, ktoré dosiahli fondy v prvej polovici roka, vyzerajú tak atraktívne, že by pamätníkom mohli pripomenúť časy nebankovky Horizont alebo Devín banky, ktoré sľubovali zhodnotenie aj viac ako dvadsať percent.

Avšak aj takéto rasty treba vnímať iba ako odraz jednej z rastových vĺn, ktoré už niečo korigujú a budú ďalej skorigované.

Indexové fondy –  tie, ktoré v prvom polroku zarábali v dvojciferných hodnotách – majú priemerný ročný výnos od svojho vzniku  

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie