Denník N

Výnosy z dlhopisov sa prvý raz prepadli pod kľúčovú sadzbu ECB. Trhy tlačia na uvoľnenie menovej politiky

Graf - Bloomberg
Graf – Bloomberg

Autor je ekonóm

Po prvý raz v histórii klesol výnos do splatnosti z nemeckých 10-ročných federálnych dlhopisov pod úroveň základnej depozitnej sadzby Európskej centrálnej banky –0,4 %. Ocitol sa na rekordnom minime –0,41 %.

Prečo je to nezvyčajné?

  • Základná úroková sadzba ECB je úrok, ktorý finančné inštitúcie dostávajú (a pri negatívnej sadzbe platia), keď si ukladajú svoju prebytočnú likviditu na jednodňové depozity na účty centrálnych bánk.
  • Súčasnou sadzbou chce ECB odrádzať od ukladania hotovosti.
  • Snaží sa ich tým motivovať, aby hľadali spôsoby, ako úverovou aktivitou podporiť hospodárstvo.
  • Výnos do splatnosti z 10-ročných štátnych dlhopisov (najvyšší rating a najlepšie ocenenie majú v eurozóne bondy Bundesbanky, tzv. bundy) je, naopak, najmenej rizikovou úrokovou sadzbou pri investovaní hotovosti na dlhé obdobie.
  • Vývoj dlhodobých výnosov zo štátnych dlhopisov sa preto považuje za praktický názor na dlhodobé smerovanie základnej sadzby centrálnej banky, ako aj na vývoj krátkodobých úrokov.

Čo znamená aktuálny vývoj: 

  • Keď výnosy z dlhopisov klesajú, trh je v očakávaniach oživenia rastu pesimistický, predpokladá sa znižovanie základných sadzieb.
  • Nominácia „holubice“ Christine Lagardeovej na čelo ECB naštartovala na dlhopisovom trhu očakávania, že Európska centrálna banka by mohla razantnejšie uvoľniť svoju menovú politiku.
  • Len pred týždňom sa pod vplyvom vývoja okolo amerického Fedu od ECB očakávalo signalizovanie pripravenosti na ďalšie znižovanie základných sadzieb už v lete a prvé zníženie základných sadzieb potenciálne v septembri.

K tomuto nezvyčajnému vývoju však dochádza v období, keď sa aj v USA stupňujú očakávania uvoľnenej menovej politiky. Biely dom k nim prispel nomináciou dvoch „holubov“ do menového výboru Fedu a tweetom D. Trumpa, ktorý označil EÚ a Čínu za menových manipulátorov a po prebiehajúcej obchodnej vojne pohrozil aj začatím menovej vojny v úsilí oslabiť kurz amerického dolára.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie