Denník N

Duleba: Za normálnych okolností by už vláda padla, zahraničná politika je rozleptaná

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Šéf Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku je presvedčený, že V4 je zmysluplný projekt aj v situácii, keď sa Maďarsko premenilo na autokraciu.

V rozhovore sa dočítate:

  • čo znamenajú pozvánky Andreja Danka pre Lukašenka a Matvijenkovú pre slovenskú zahraničnú politiku,
  • o význame politických gest a čo mal robiť Pellegrini a Kiska pri oslavách vylodenia,
  • ako si vysvetliť, že Rusko v Rade Európy získalo hlasovacie práva,
  • čo bude pre Úniu znamenať, ak bude Ursula von der Leyenová slabou šéfkou Európskej komisie.

Andrej Danko v Bielorusku, Peter Pellegrini namiesto Normandie v Rusku a bezpečnostnou stratégiou sa parlament opäť odmietol zaoberať. Ako hodnotíte posledné týždne v slovenskej zahraničnej politike?

Ja to vidím na pád vlády. Za normálnych okolností by vláda, ktorá nie je schopná plniť svoje programové vyhlásenie, obchádza ho, vyhýba sa svojim záväzkom, ktoré si sama a dobrovoľne dala, medzi ktoré patrí prijatie bezpečnostnej stratégie, už nemala vládnuť. Jedna z koaličných strán – SNS – to celé zablokuje, v druhej – v Smere – je bezvládie a minister zahraničných vecí Lajčák nemá taký politický výtlak, aby to ustrážil. Marrákeš, Istanbul i bezpečnostná stratégia – to všetko je na pád vlády. Tá buď má nejaký program a plní ho, alebo to nerobí a spôsobuje chaos. A to je prípad našej súčasnej vlády. Je mi to veľmi ľúto, zvlášť teraz, keď sme predsedníckou krajinou OBSE. Zahraničná politika sa nedá robiť dobre, pokiaľ sa nemôže oprieť o vnútorný konsenzus. My sme ho stratili začiatkom ukrajinskej krízy a tento stav trvá už päť rokov. Toto, čo sa deje, zahraničnú politiku krajiny rozleptáva.

A čo spoločná deklarácia prezidentky, predsedu parlamentu a predsedu vlády? To nič neznamená?

Malo by to znamenať veľa. Myslím si však, že každý človek by mal byť uzrozumený s textom, ktorý podpisuje. Keď ide o spoločné vyhlásenie, v ktorom sa najvyšší ústavní činitelia hlásia k tomu, že budú koordinovať svoje kroky

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie