Denník N

Nestretol som autistu, čo je ako Rain Man. Geniálny talent z nich má možno jedno percento

Foto - Juraj Starovecký
Foto – Juraj Starovecký

Čo prežíva autista? Je to možné sprostredkovať? Keď v roku 1992 britský animátor TIM WEBB nakrútil svoj prelomový film, televízne obecenstvo toho veľa o autizme nevedelo, preto mu chcel život s touto diagnózou priblížiť. Vzal si kresby od pacientov, ktoré rozpohyboval, a k tomu ich nechal rozprávať o tom, čo cítia.

A ako autizmus je čarovný a hravý film, a je dodnes populárny: diváci ho zdieľajú, komentujú, píšu o ňom články aj diplomové práce. S jeho autorom sme sa rozprávali v Žiline na festivale animácie Fest Anča, kde bol 59-ročný umelec hosťom.

Rozumiete tomu, čo sa v hlave deje autistom?

Nemyslím si, že to môžeme dokonale pochopiť. Medzi autistami som sa veľa naučil o obsesiách a myslím, že najmä pri ľuďoch s Aspergerovým syndrómom platí, že každý človek má v sebe nejakú posadnutosť, len oni ju majú silnejšiu. Líšime sa iba stupňom.

Aspoň ja osobne mám k obsesívnvnemu správaniu blízko, bol som maniak do vlakov. Snažím sa autizmu rozumieť, aj keď si uvedomujem, že sa môže odlišovať od môjho prežívania.

Vaša snímka má ohlas aj po takmer troch desaťročiach. Ešte vás to prekvapuje?

Čudujem sa, že ju stále chcú vo svete premietať. Každý rok si ju vyžiadajú tri-štyri festivaly, čo je veľmi výnimočné – bežne má krátky animovaný film festivalovú životnosť pár rokov. Taký ohlas po rokoch som určite nečakal.

Keď som film robil, bolo to deväť mesiacov driny a stresu, hoci to bola lacná televízna produkcia za málo peňazí. Predtým som nič podobné nerobil, nemal takú zodpovednosť. Pamätám si, že keď snímku v televízii pustili, zavolal mi otec, ktorý ju pochválil, aj keď tvrdil, že sa mu ťažko čítali titulky. To pre mňa bola väčšia pochvala ako ceny vo svete.

Dnes nájdeme na YouTube veľa rôznych videí o autizme, no to vaše jednoznačne vyniká, ľudia si ho stále pozerajú, šíria ho a komentujú. Čím to je?

Možno je to preto, že je to pozitívny film. Nechcel som ďalší film o tom, aký je život s autizmom náročný – chcel som niečo optimistickejšie, aj keď to nebola moja myšlienka.

Na začiatku som

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kultúra

Teraz najčítanejšie