Denník N

Sagan špurtoval, v prvej etape Tour de France skončil druhý

Sagan v súboji s Teunissenom. Foto - TASR/AP
Sagan v súboji s Teunissenom. Foto – TASR/AP

Prvým držiteľom žltého dresu na tohtoročnej Tour de France sa stal Mike Teunissen z tímu Jumbo-Visma. V záverečnom špurte prvej etapy zdolal Petra Sagana (Bora-Hansgrohe), o čom rozhodla až cieľová fotografia. Tretí skončil Caleb Ewan (Lotto Soudal).

Pre Sagana je to 22. druhé miesto na Tour.

Prvá etapa bola rovinatá, merala takmer 200 km a začínala sa aj končila v belgickom Bruseli.

Sagan síce získal 20 bodov za víťazstvo v šprintérskej prémii, no priebežným lídrom bodovacej súťaže je vďaka triumfu v etape Teunissen. Dres pre lídra bodovacej súťaže si však oblečie Sagan, keďže Teunissen bude mať žltý. Obaja majú 50 bodov.

Bodkovaný dres pre najlepšieho vrchára patrí Gregovi Van Avermaetovi, ktorý bol súčasťou úniku dňa. Najlepším jazdcom do 25 rokov je Ewan.

V nedeľu na cyklistov čaká tímová časovka, v ktorej Saganova Bora-Hansgrohe nepatrí medzi favoritov. Časovka meria 27 km so štartom pred Kráľovským palácom a s cieľom pri Atómiu v Bruseli.

„Vôbec tomu nemôžem uveriť, ani neviem, ako sa to stalo. Asi bude ešte chvíľku trvať, kým si uvedomím, čo som dosiahol. Bol to pre mňa len sen, no keď sa to podarilo, je to niečo neuveriteľné. Žltý dres by sme mohli udržať aj zajtra, keďže časovka je náš veľký cieľ,“ povedal víťaz v prvom rozhovore.

Záver pretekov:

https://twitter.com/LeTour/status/1147527099051364352

Priebeh pretekov:

  • Organizátori prichystali pre tohtoročnú edíciu štart v hlavnom meste Belgicka, aby si tak uctili legendárneho cyklistu a päťnásobného celkového víťaza Tour Eddyho Merckxa. Slávny Belgičan totiž premiérovo triumfoval presne pred 50 rokmi. Žltý dres navyše oslávil 100 rokov od svojho vzniku.
  • Na pretekárov čakalo v sobotu 192 km síce s dvomi vrchárskymi prémiami, no inak v podstate s rovinatým charakterom, a tak sa na úvod čakal hromadný záver a bitka šprintérov. Cyklisti si v prvej polovici vyskúšali slávne, krátke, ale prudké stúpania na kockách Muur de Geraardsbergen (3. kategória, dĺžka 1,2 km, sklon 7,8 %) a Bosberg (4., 1,1 km, 5 %) známe z flámskych klasík.
  • Ihneď po štarte sa od pelotónu odtrhla štvorica Natnael Berhane (Cofidis), Greg Van Avermaet (CCC), Xandro Meurisse (Wanty-Groupe Gobert) a Mads Würtz Schmidt (Kaťuša-Alpecin) a vytvorila si približne trojminútový náskok. Van Avermaet vyhral prémiu na Muure, a tak ako prvý v 106. ročníku získal bodkovaný dres. Svoju misiu splnil a o chvíľu sa vrátil späť do pelotónu. V úniku tak zostala len trojica, ktorú pelotón pohodlne kontroloval. Na jeho čele pracovali najmä tímy QuickStep, Jumbo a Lotto.
  • Po 100 km bol náskok približne dve minúty, no rýchlo klesal a o ďalších 20 km bolo po brejku. To sa už blížila prvá rýchlostná prémia a na čele pelotónu sa zoradili Bora a CCC. Sagan potvrdil, že na Tour prišiel zabojovať o siedmy zelený dres v kariére a prekonať rekord Erika Zabela – na prémii zobral 20 bodov pred Sonnym Colbrellim (Bahrain-Merida), Van Avermaetom a Michaelom Matthewsom (Sunweb). Asi 55 km pred cieľom sa odtrhol Stéphane Rossetto (Cofidis) a vypracoval si dvojminútový náskok. Pre tridsaťdvaročného Francúza to je premiérová Tour a chcel sa tak ukázať domácemu publiku. Pelotón mu doprial, a tak mal aj 20 km pred koncom náskok jednu minútu.
  • Všetko sa však schyľovalo k záverečnému špurtu. Ten nahrával Saganovi, keďže bol technický a posledných sedemsto metrov bolo do kopca so sklonom približne 4 %. V závere sa však stupňovala nervozita a prišlo aj k hromadnému pádu, do ktorého sa zapojil jeden z ašpirantov na celkový triumf Jakob Fuglsang a odniesol si menšie poranenie na tvári. S pomocou kolegov sa dotiahol do pelotónu, ktorý deväť km pred cieľom pohltil Rossetta. Na jeho čele boli jazdci Bory, ktorí pripravovali čo najlepšiu pozíciu pre Sagana. O to sa však snažili aj ďalšie šprintérske tímy, v tlačenici prišlo k pádu, v ktorom prišiel o šancu na triumf jeden z favoritov Dylan Groenewegen. V špurte do kopca to dlho vyzeralo na triumf Sagana, no zrazu sa vyrútil Teunissen a o pár centimetrov ho zdolal.

Výsledky 1. etapy (Brusel – Brusel, 192 km):

1. Mike Teunissen (Hol./Jumbo-Visma) 4:22:47 h; 2. Peter SAGAN (SR/Bora-Hansgrohe); 3. Caleb Ewan (Aus./Lotto Soudal); 4. Giacomo Nizzolo (Tal./Dimension Data); 5. Sonny Colbrelli (Tal./Bahrain-Merida); 6. Michael Matthews (Aus./Sunweb); 7. Matteo Trentin (Tal./Mitchelton-Scott); 8. Oliver Naesen (Belg./AG2R); 9. Elia Viviani (Tal./Deceuninck-QuickStep); 10. Jasper Stuyven (Belg./Trek-Segafredo) všetci rovnaký čas

Celkové poradie:

1. Teunissen 4:22:37 h; 2. SAGAN; 3. Ewan; 4. Nizzolo; 5. Colbrelli; 6. Matthews; 7. Trentin; 8. Naesen; 9. Viviani; 10. Stuyven všetci rovnaký čas

Bodovacia súťaž:

1. Teunissen 50 b; 2. SAGAN 50; 3. Colbrelli 33

Vrchárska súťaž:

1. Greg Van Avermaet (Belg./CCC) 2; 2. Xandro Meurisse (Belg./Wanty) 2

Poradie mladých pretekárov:

1. Ewan 4:22:37 h; 2. Amund Jansen (Nór./Jumbo-Visma) +4 s; 3. Wout van Aert (Belg./Jumbo-Visma) rovnaký čas

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Peter Sagan

Tour de France

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie