Denník N

Chceli by ste, aby sa na Slovensku dialo to, čo v Česku?

Andrej Babiš preberá poverovací dekrét z rúk Miloša Zemana. Foto – TASR/AP
Andrej Babiš preberá poverovací dekrét z rúk Miloša Zemana. Foto – TASR/AP

Udalosti v Česku nám dávajú skvelú príležitosť na to, aby sme si pripomenuli, aké dôležité je mať hlavu štátu, ktorá svoju moc nezneužíva, ale využíva.

Ťažko vybrať, čo povedať a čo už nie je dôležité. Ťažko celú tú absurditu zhrnúť do jedného stĺpčeka. Skúsme však napísať čo najmenej a povedať čo najviac.

Koncom mája podal český minister kultúry Antonín Staněk z ČSSD demisiu; z akých dôvodov a či oprávnene, to je nad rozsah tohto stĺpčeka. Premiér Babiš chcel, aby vo funkcii skončil, jeho materská strana chcela, aby vo funkcii skončil, on podal demisiu – nie je čo riešiť.

Akurát, že prezident Miloš Zeman jeho demisiu neprijal – teda vlastne prijal, ale začal verejne špekulovať nad tým, čo to vlastne znamená, keď sa v ústave píše, že prezident na návrh predsedu vlády odvolá ministra.

Podľa Babiša, ČSSD a ústavných právnikov to znamená, že prezident na návrh predsedu vlády odvolá ministra. Podľa Zemana to znamená, že odvolá, ale niekedy neskôr. Bolo to koncom mája, teraz je začiatok júla a minister, ktorý podal demisiu, je ešte stále ministrom. Nie preto, že by nejako extra chcel, ale preto, že ho prezident neodvoláva.

A to nie je všetko: samozrejme, nemá

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie