Denník N

Dilema indickej robotníčky: Chceš prácu? Zbav sa maternice

Ľudia čakajú pred volebnou miestnosťou v Bombaji. Foto – TASR/AP
Ľudia čakajú pred volebnou miestnosťou v Bombaji. Foto – TASR/AP

V Indii žije asi 8 miliónov novodobých otrokov a otrokýň. Podieľajú sa na tom aj prípady rodín, kde ženy absolvovali drahé a hlavne nepotrebné hysterektómie.

V niektorých indických provinciách sú dediny, kde väčšina žien nemá maternicu, lebo si ju dali chirurgicky odstrániť. Zväčša sú to ženy, ktoré nemajú ani štyridsať rokov, zriedkavosťou nie sú ani dvadsiatničky. K takémuto radikálnemu zákroku ich však nepriviedlo zhubné či iné vážne ochorenie.

Jednoducho nechceli ďalej menštruovať, lebo vtedy nevládali pracovať, a kto vynecháva z práce na plantážach, platí pokutu. A lekári, ktorým sa s často málo vzdelanými či negramotnými ženami ľahko manipuluje, im povedali, že je to v poriadku. Vôbec im nevysvetlili, o aký závažný a nezvratný zásah ide.

Mnohé rodiny sa navyše kvôli zákroku, ktorý neprepláca poisťovňa, dostali do vážnych dlhov. Mimovládne organizácie upozorňujú, že z takto zadlžených rodín sa stávajú moderní otroci splácajúci stále narastajúci dlh svojou prácou.

Je to poburujúce

V provincii  Maharashtra sa vidiečania živia prácou na plantážach s cukrovou trstinou. Je to sezónna práca od októbra do marca. Na plantáže, často vzdialené stovky kilometrov od ich obydlí, smerujú celé rodiny. Z toho, čo rodičia zarobia, žije rodina celý zvyšok roka.

Sprostredkovatelia práce majú vo zvyku uzatvárať zmluvy s manželskými pármi. Dvojica dostane istý cieľ – množstvo nasekanej trstiny, ktorý musí splniť. Ak jeden z nich vynechá pracovný deň, pár zaplatí pokutu.

Menštruujúcim ženám sa to stávalo pomerne často. Nevyhovujúce hygienické podmienky (nedostatok toaliet, spŕch, možností vyprať si bielizeň) navyše spôsobovali, že ženy boli v tomto citlivom období viac náchylné na rôzne infekcie, čo tiež spôsobovalo, že ochoreli a nemohli pracovať.

„Po hysterektómii je jasné, že nebudete mať menštruáciu a teda nebudete mať dôvod pýtať si voľno počas zbierania trstiny. My si totiž nemôžeme dovoliť stratiť ani rupiu,“ povedala miestnym novinám zberačka trstiny Satyabhama. Podľa nej je známe, že sprostredkovatelia práce preferujú ženy bez maternice, niektorí im dokonca zaplatia operáciu a potom im dlh strhávajú z výplaty.

Operácie by sa však nediali bez spolupráce s lekármi, ktorí aj podľa indického úradu na dohľad nad zdravotnou starostlivosťou konajú neeticky a posielajú na operácie ženy s banálnymi gynekologickými problémami bez toho, aby postupovali podľa protokolov a dôkladne im vysvetlili, čo takýto zásah spôsobí.

Okrem toho, že ženy po ňom už nebudú môcť mať deti (argument lekárov je, že hysterektómie robia ženám s dvomi a viac deťmi), hrozí im predčasná menopauza a s ňou spojená osteoporóza, hormonálne, sexuálne či psychické problémy.

„Odstrániť mladej žene maternicu len preto, aby už nemala mesačné krvácanie alebo preto, že nemôže udržovať primeranú hygienu, je

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie