Denník N

Mal sa stať kňazom. Kvôli kariére zmeškal otcov pohreb a dnes je symbolom Afriky v NBA

Pascal Siakam. Foto - TASR/AP
Pascal Siakam. Foto – TASR/AP

Neznámy africký basketbalista dostal cenu pre hráča s najväčším zlepšením za uplynulú sezónu NBA. Pascal Siakam vyhral s Torontom Raptors NBA a prepísal históriu.

Rodák z kamerunského mesta Doualá pritom nikdy basketbal nemusel hrať. Otec z neho chcel mať pastora, mladý Siakam obdivoval futbalistov a chcel sa futbalom živiť profesionálne.

Robil, čo mohol, aby sa odklonil z cirkevnej cesty.

„Ani neviem, či som niekedy sníval o takejto úrovni. Ani som nad tým nerozmýšľal, pretože som bol v domnienke, že niečo také je pre mňa nedosiahnuteľné,“ opisuje Siakam.

Pascal Siakam vyrastal v Kamerune, kde je športom číslo jeden futbal. Ako dieťa sa však venoval aj iným športom. Rok 2012 mu zmenil život. Dostal pozvánku do Južnej Afriky, kde sa konal tábor Basketbalu bez hraníc.

Kamerunčan sa na ňom najprv zúčastniť nechcel. Išla s ním však aj jeho sestra. „Výlet zadarmo do Južnej Afriky s mojou sestrou a k tomu si zahrať basketbal? Prečo nie,“ pomyslel si. Siakam sledoval basketbal minimálne.

„Poviem vám úprimne. Keď som videl Pascala na kempe, nepomyslel som si, že by sa jedného dňa mohol stať hráčom NBA,“ povedal s odstupom rokov generálny manažér Toronta Masai Ujiri.

Niekoľko amerických skautov si však jeho meno zapísalo. Ozvala sa mu stredná škola z mesta Louisville v Texase. Nevedel po anglicky a odchod do Ameriky sa zdal byť nereálnou záležitosťou.

Presvedčil ho otec. „Hrám za jeho sen mať syna v NBA. Chcel som, aby bol na mňa hrdý, dať mu to ako darček.“

Siakam teda odišiel na juh USA, kde mal získať nielen športové, ale predovšetkým cirkevné vzdelanie.

Tragická otcova smrť

Hoci všetci traja Siakamovi bratia hrali basketbal a dokonca aj získali štipendiá v USA, on NBA nesledoval. Navyše otec chcel, aby študoval náboženstvo a stal sa pastorom. Podľa toho mu vyberal školu.

„Nikdy by som nešiel proti jeho želaniam. Myslím si, že v živote som nikdy nestretol lepšieho človeka,“ priznáva Siakam.

„Chápal som, akú mal jeho otec víziu, ale Pascal ju nenasledoval,“ povedal otec Collins, ktorý

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie