Denník N

Vláda v krajine nestrpí žiadnu formu autonómie, hovorí o pomeroch v Maďarsku známy fyzik

Maďarský fyzik János Kertész. Foto - HVG/Marton Szilvia
Maďarský fyzik János Kertész. Foto – HVG/Marton Szilvia

Orbánova vláda chce umlčať nezávislé kritické hlasy a ovládnuť európske dotácie na vedu, preto likviduje akadémiu vied aj Stredoeurópsku univerzitu.

János Kertész (68) je uznávaný maďarský fyzik, člen Maďarskej akadémie vied a profesor Stredoeurópskej univerzity. Špecializuje sa na výskum štatistickej fyziky, neusporiadaných systémov a fraktálov. Patrí k známym kritikom snahy vlády Viktora Orbána obmedzovať v Maďarsku nezávislosť vedeckého výskumu.

Na začiatku júna napísal otvorený list Manfredovi Weberovi, predsedovi frakcie Európskej ľudovej strany v Európskom parlamente, ktorej členom je aj Orbánova strana Fidesz. V liste žiadal európskych ľudovcov, aby vyvinuli tlak na svojho člena a prinútili ho vzdať sa plánu na faktickú likvidáciu Maďarskej akadémie vied. Ani tento protest však neuspel. Maďarský parlament minulý týždeň prijal zákon, podľa ktorého akadémia príde o drvivú väčšinu rozpočtu a o sieť svojich vedeckých ústavov, ktoré sa dostanú pod priamu kontrolu vlády.

Dostali ste vtedy od Manfreda Webera odpoveď na svoj list?

Dostal som odpoveď od jeho kancelárie, že o tom vie. A prišla mi z Európskeho parlamentu aj iná reakcia. Do liberálnej frakcie parlamentu pribudli poslanci maďarskej strany Momentum a vďaka nim sa list dostal k predsedovi liberálov Verhofstadtovi. Ten mal potom vyhlásenie, že liberálna strana nepôjde do koalície so stranou, ktorá tento list nepodporí.

Určite vás z vládnej strany obvinili, že celú vec zbytočne politizujete.

Samozrejme, že je to politika, aj ten list bol politika, preto sa k nemu pripojilo ďalších skoro dvetisíc signatárov. Boli sme v zúfalej situácii, došli nám možnosti. Odpor vedenia akadémie, rokovania, protesty pracovníkov akadémie, petície, demonštrácie, udialo sa toho veľa a malo to nulový efekt. To ma primälo, aby som sa pokúsil o niečo iné. Podľa toho, ako sa vyvíja v poslednom čase maďarská politika, som získal dojem, že vláda uznáva len silu. A svoju politiku naposledy zmenila práve vtedy, keď bola pod tlakom Európskej ľudovej strany.

Európske voľby nedopadli podľa Orbánových predstáv, teraz už chce so svojou stranou zostať u európskych ľudovcov, a tí mu preto môžu klásť podmienky. Dúfal som, že jednou z týchto podmienok by mohlo byť, aby nechal akadémiu vied na pokoji. Navyše, ľudovci nemôžu vládnuť sami a ich koaliční partneri si tiež môžu klásť podmienky. V tomto kontexte azda bola ešte aspoň nejaká nádej na to, aby sa na maďarskú vládu vyvinul účinný tlak.

Medzi skoršími podmienkami ľudovcov však bolo aj to, aby Stredoeurópska univerzita (CEU) zostala v Budapešti. Ako to s ňou teraz vyzerá?

Deje sa to, čo obvykle, vláda vytrvalo zavádza. Výsledkom toho je, že sa CEU chystá do Viedne.

Je to už nezvratný proces?

Nezvratné je to, že CEU bude prítomná vo Viedni. V školskom roku 2019/2020 sa budú noví študenti zapisovať na štúdium vo Viedni a vyučujúci budú do Viedne dochádzať. To je však len prechodné riešenie, a ak sa nezmení politické prostredie, je čoraz zjavnejšie, že nám zostáva jediné, a to je sťahovanie.

Orbánova vláda v minulosti ustúpila od nejakého svojho zámeru len vtedy, ak sa proti tomu zdvihol skutočne masový odpor. Stalo sa to vlastne iba v prípade internetovej dane, zákazu nedeľného predaja v obchodoch a budapeštianskej olympiády. Je problémom CEU a akadémie vied, že ich osud zaujíma pomerne málo ľudí?

To je sčasti pravda a je to aj prirodzené, akademický výskum asi neosloví široké masy. Najmä nie v Maďarsku, kde medzi voličmi vládne všeobecná apatia a presvedčenie, že sa aj tak nič nezmení. Na začiatku sporu o CEU však bola v Budapešti 80-tisícová demonštrácia na podporu univerzity, čo je s ohľadom na tému veľmi vysoké číslo. Vládu to však od jej zámeru neodradilo. Myslím, že v prípade internetovej dane alebo nedeľného predaja išlo aj o to, že na týchto veciach vláde až tak nezáležalo. Olympiáda pre ňu bola dôležitejšia, v tomto prípade si však nájde iné cesty, ako uskutočniť investície, ktoré sa mali urobiť pod zámienkou olympiády. Otázka CEU však bola srdcovou záležitosťou Viktora Orbána, to bolo poznať.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Viktor Orbán

Svet, Veda

Teraz najčítanejšie