Denník N

Umelci sú často veľmi praktickí, akurát sa mýlia v tom, čo bežne ľudia vedia o kultúre

Umelkyňa Lucia Gašparovičová, riaditeľka Galérie Medium. Foto - Ján Skaličan
Umelkyňa Lucia Gašparovičová, riaditeľka Galérie Medium. Foto – Ján Skaličan

„Chcela by som vytvoriť galériu, kde človek strávi viac ako päť obligátnych minút,“ hovorí umelkyňa Lucia Gašparovičová, ktorá od apríla vedie bratislavskú Galériu Medium.

Venujete sa autorskému šperku. Čo vás viedlo k prihláseniu sa do funkcie šéfky Galérie Medium?

Bola to zhoda okolností. Konkurz bol vypísaný v čase, keď som dokončovala dizertačnú prácu. Vedela som, že sa nechcem venovať iba tvorbe a šperku. Na VŠVU som bola šesť rokov na magisterskom štúdiu, potom ďalších päť na doktorandskom a mala som k nej silný vzťah, chcela som zostať v kontakte so študentmi.

To mi galerijná práca poskytuje, preto som začala zvažovať, že sa prihlásim. Vypracovala som koncepciu, do ktorej som premietla to, čo si myslím, že by som mohla ponúknuť. Nie som teoretik ani kurátor, som skôr umelec z praxe. A na fungovanie Galérie Medium je potrebná hlavne produkcia a práca s ľuďmi.

S akou koncepciou ste sa prihlásili?

Mojím cieľom je otvoriť galériu študentom. Chcem, aby tento príjemný priestor začali postupne prirodzene používať. To sa dá dosiahnuť napríklad vytvorením miesta, kde sa dá posedieť a stráviť tak viac než len päť obligátnych minút v galérii.

Chcem, aby to bolo miesto pre študentov, ktorí majú prednášky na Hviezdoslavovom námestí, aby ju používali ako svoju a mohli sa tam stretávať s pedagógmi. Rada by som tam prilákala aj študentov stredných škôl, potenciálnych budúcich študentov, aby tak vznikali interakcie medzi nimi a vysokoškolskými študentmi.

Z vernisáže výstavy de[CAM]eron pred Galériou Medium na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave. Foto – Zuzana Pustaiová
Z výstavy de[CAM]eron, ktorá vznikla pod vedením hosťujúceho pedagóga Françoisa Rocheho. Foto – Zuzana Pustaiová
Ako ste Galériu Medium vnímali, než ste sa rozhodli prihlásiť?

V podstate som ju poznala pomerne dlho, tým, že som tam študovala, mala som možnosť aj párkrát vystavovať v rámci väčších výstav. Počas môjho štúdia sa tam trikrát zmenilo vedenie, mala som z nej zmiešaný pocit. Občas tam boli veci, ktoré ma zaujali viac, inokedy boli skôr „insiderské“ pre konkrétnu katedru, pretože si robili svoju výstavu. To k nej patrí, je to školská galéria a niekedy potrebuje prezentovať práce študentov. No mala som pocit, že to nie je koncepčne úplne jasné.

Teraz mám veľmi dobrú pozíciu, predo mnou bola vedúcou galérie Jana Kapelová, ktorá

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Kultúra

Teraz najčítanejšie