Denník N

Tour, 3. deň: Sagan ju vytiahol, no pre Boru-Hansgrohe už je len jedným z viacerých

Foto - TASR/AP
Foto – TASR/AP

Akú máte predstavu o fungovaní cyklistického tímu Bora-Hansgrohe? Tí, ktorí sledujú cyklistiku len počas Tour de France, môžu mať pocit, že ide o tím Petra Sagana, potom zopár Slovákov, ktorých si Sagan doviedol, a zvyšok už manažéri nejako vyskladali z Nemcov a Rakúšanov.

Ak to tak aj zozačiatku mohlo byť, v tretej etape Tour de France sa ukázalo niečo iné. Sagan je už len jedným z viacerých záujmov nemeckého tímu.

Do cieľa zostávalo šestnásť kilometrov, keď sa zo sedla zodvihol Julian Alaphilippe z tímu Deceuninck-Quick-Step. Nikto nemal na to, aby naňho okamžite zareagoval, no ak by viacero jazdcov z jedného tímu vyvinulo súvislú snahu, Francúz by si nevypracoval náskok, ktorý mu napokon stačil na víťazstvo.

Na čele stíhacej skupiny bolo vidno napríklad tím Ineos, no ten nemal žiadny záujem dostihnúť Alaphilippa. Vpredu bol preto, aby vytvoril čo najnižšiu pravdepodobnosť toho, že sa jeden z tímových lídrov Geraint Thomas, Egan Bernal, zapletie do pádu.

Deceunick-Quick-Step neťahal zo zjavných príčin, stíhaciu skupinu chcel skôr spomaľovať. Naopak, medzi tímami, ktoré sa mali postaviť na čelo skupiny a ťahať ako o život, mala byť Bora-Hansgrohe. Veď jej líder Peter Sagan bol jedným z favoritov etapy a dojazd do kopca mu vyslovene vyhovoval.

Nikde nikto. Jediný, na koho sa Sagan v záveroch etáp môže spoliehať, je Daniel Oss, jeho verný spoločník ešte z čias v talianskom tíme Cannondale. Ten však tempu nestačil a v záverečných kilometroch sa pohyboval na chvoste skupiny stíhajúcej Alaphilippa. Saganovi zvykol pomáhať aj jeho blízky priateľ Maciej Bodnar, toho však na tohtoročnú Tour nezobrali.

Sagan v závere špurtoval o body do bodovacej súťaže, no už vedel, že neskončí prvý. Obsadil piate miesto a osamostatnil sa na čele bodovacej súťaže.

Obraz o situácii v Saganovom tíme pekne dokumentuje tlačová konferencia Bory-Hansgrohe spred Tour de France.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Peter Sagan

Tour de France

Komentáre, Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie