Radšej bravčové či hovädzie? Sedem druhov mäsa od najzdravšieho po najškodlivejšie

Píše Jenna Birchová, článok zverejňujeme so súhlasom The Washington Post
Ako priemerný konzument máte zrejme len hmlistú predstavu o výživovej hodnote mäsa, ale isto tušíte, že napríklad ryby sú zdravšie ako červené mäso.
Inak je to trochu komplikovanejšie, pretože všetky druhy mäsa majú svoje výhody aj nevýhody a rôzne výskumy môžu prinášať protichodné zistenia. Keď teda budete hľadieť iba na cholesterol, nebuďte prekvapení, ak zo štúdie vyplynie, že biele kuracie mäso je pre vás rovnako škodlivé ako jedenie hovädziny.
Aj napriek tomu existuje všeobecne uznávaná hierarchia mäsa podľa jeho výživovej hodnoty a už malé zmeny stravy môžu mať väčší dosah, ako by ste čakali.
Napríklad pri výskume, ktorý sa zaoberal stravovaním Dánov, vedci zistili, že celá populácia krajiny by mohla prežiť o sedemtisíc rokov života v zdraví viac každý rok, ak by ľudia jedli odporúčané množstvo rýb (340 gramov týždenne) namiesto červeného a spracovaného mäsa.
Požiadali sme odborníkov, aby nám pomohli zostaviť tabuľku toho, ktoré mäsá sú pre vás najlepšie. Tu sú zoradené od najzdravšieho po najmenej zdravé: