Denník N

Nemecké objednávky sklamali, priemyselná produkcia takisto varuje

Graf - Nemecký štatistický úrad
Graf – Nemecký štatistický úrad

Autor je ekonóm

Nové priemyselné objednávky v Nemecku prekvapili medziročným prepadom o 8,6 %, najhorším za takmer desaťročie. V máji oproti aprílu klesli o 2,2 %, výrazne viac, ako experti očakávali.

Samotná priemyselná produkcia sa medziročne prepadla o 3,7 %. Aj tá síce v máji oproti aprílu o 0,3 % vzrástla, no išlo o odrazenie sa od dvojpercentného prepadu z predošlého mesiaca.

Prečo na nemeckom priemysle záleží?

  • Nepriaznivé makrosprávy zvyšujú pravdepodobnosť ďalšieho uvoľňovania menovej politiky ECB, ktoré dlhopisový trh očakáva už na jeseň.
  • Nemecko ako druhý najväčší svetový exportér (hneď po Číne) je zároveň barometrom toho, do akej miery sa prebiehajúca obchodná vojna USA a Číny dotýka oslabenia hospodárstva v Európe.
  • Nemecko je okrem toho najdôležitejším exportným partnerom pre strednú Európu: zo Slovenska tam smeruje viac než pätina vývozu, z Maďarska štvrtina a z Česka takmer tretina exportnej produkcie.
  • Pokiaľ sa splnia pesimistické očakávania o stagnácii nemeckého hospodárstva v druhom štvrťroku, môžu sa poklesy postupne preniesť aj do strednej Európy

Čo môže nasledovať: Po tom, čo sa na konci júna otvorila diskusia o začiatku ďalšieho uvoľňovania menovej politiky ECB na jeseň, objavujú sa dokonca hlasy o „preventívnom zásahu“ menovej politiky už počas leta. Podobné makroštatistiky preto len prilievajú olej do ohňa.

Niektoré z európskych bánk, napríklad Commerzbank, po týchto štatistikách revidovali svoje prognózy a pripúšťajú začiatok ďalšieho znižovania kľúčových eurových úrokov až o 20 bázických bodov už tento mesiac.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie