Denník N

Po Mengeleho pokusoch nemohla chodiť. Zomrela žena, ktorá vedela odpustiť aj nacistom

Eva Korová na fotografii z roku 1999. Foto - TASR/AP
Eva Korová na fotografii z roku 1999. Foto – TASR/AP

Napriek hrozným skúsenostiam z Osvienčimu verila, že dobrá vôľa musí zvíťaziť nad hnevom. Preto si podala ruku so svojím niekdajším trýzniteľom.

Mala len desať rokov, keď sa s rodinou ocitla v koncentračnom tábore v Osvienčime. Kým jej rodičov a dve staršie sestry odviedli do plynovej komory, Evu a jej dvojča Miriam si vybral doktor Jozef Mengele.

Eva Mozesová Korová jeho pokusy prežila, rovnako aj druhú svetovú vojnu. Pravidelne preto prichádzala do poľského mesta, aby si pripomenula obete holokaustu. Pri svojej poslednej návšteve minulý týždeň zomrela. Mala 85 rokov.

Len dva týždne života

Rodáčka z Rumunska strávila v Osvienčime deväť mesiacov. Bola pacientkou Mengeleho, ktorého fascinovali dvojčatá.

Počas jedného pokusu dal Korovej injekcie s neznámym obsahom, po ktorých ochorela, mala vysoké horúčky a opuchli jej nohy. Vtedy sa od Mengeleho dozvedela, že bude žiť už len pár dní.

„Škoda, je taká mladá. Zostávajú jej len dva týždne života,“ spomínala pre Guardian na moment, keď videla Mengeleho prezývaného Anjel smrti pri svojej posteli, ako sa sarkasticky smial na jej utrpení.

Neskôr ju previezli do inej budovy, ktorá slúžila ako nemocnica. Keď sa tam chcela napiť, musela sa preplaziť po zemi, pretože nedokázala chodiť.

Po troch týždňoch jej teplota ustúpila, a tak ju umiestnili späť k sestre, ktorá dostávala injekcie na zastavenie rastu obličiek.

„Ak by som zomrela, Miriam by

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie