Denník N

Namiesto rodných čísel nám na čelo vytetujú „my sme tí chudáci, čo znesú čokoľvek“

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Možno sa to s tým rušením rodných čísel nedeje naozaj. Možno to len nejaká vyvinutejšia civilizácia testuje, či sa dokážeme zobudiť aspoň vo chvíli, keď si z nás vedenie krajiny evidentne uťahuje. 

Samozrejme, už len samotné pripomínanie si príbehu o tom, ako sa štát rozhodol, že zruší rodné čísla a nahradí ich kopou nových zložitých systémov, je trochu úchylné.

Lebo je to rozprávanie o tom, ako malá nenápadná skupinka ľudí s ohromnou mocou môže republike vyrobiť problémy, ktoré ju budú stáť veľmi veľa peňazí a úsilia, aby na konci bola odmena, ktorou je nič (normálne nič, čiže žiaden predstaviteľný úžitok).

Ale keď nad tým len mávneme rukou, ten systém postavený na neschopnosti verejnosti reagovať bude fungovať ešte efektívnejšie.

Je Saková muž alebo žena? A Pellegrini?

Ministerstvo vnútra objednalo a zaplatilo IT systém, ktorý zo súčasných rodných čísel postupne vytvorí iné náhodné čísla tak, aby sa z nich nedalo zistiť, kedy ste sa narodili a či ste muž alebo žena.

Ten IT systém doteraz leží Sakovej v skrini na ministerstve vnútra, pretože ho, samozrejme, nikto nepotrebuje.

Zaplatil sa z eurofondov, čiže čím bol drahší, tým väčšiu pochvalu za to Kaliňák a Saková dostali ako vzorní čerpatelia eurofondov.

Vo výkaze slávneho miliardového

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rušenie rodných čísel

Komentáre

Teraz najčítanejšie